Linkovi

Državni sekretar Pauel u Egiptu - 2002-04-09


Sekretar Pauel je bio suoèen sa kritikom arapskih zemalja na svakom odredištu tokom svoje posete, zbog toga što je Jerusalim ostavio za kraj misije. Uoèi njegove posete Kairu, Pauelovi saradnici su saopštili da je sekretar pomerio svoj dolazak u Jerusalim za dan ranije, kako bi ostvario veæi broj razgovora sa izraelskim i palestinskim liderima.

U razgovoru sa sa novinarima nakon sednice sa predsednikom Mubarakom, Pauel je rekao otvoreno po prvi put da namerava da se sastane sa palestinskim liderom Jaserom Arafatom koji je pod opsadom. Državni sekretar je takodje rekao da je telefonom razgovarao sa izraelskim premijerom Arijelom Šaronom i izrazio nadu da æe on sprovesti u delo svoju iznetu nameru da povuèe snage sa palestinskih teritorija na Zapadnoj obali:

”Predsednik Buš se nada da æe premijer Ssaron okonèati ovu operaciju brzo i poèeti da uklanja snage odmah. Mi se nadamo da su juèerašnji poèetni koraci oznaèili poèetak kraja.“

Sekretar Pauel je dodao da su Sjedinjene Države predane politièkim razgovorima o postizanju sporazuma na Bliskom istoku paralelno sa razgovorima o prekidu vatre i ponovio spremnost amerièke administracije da obezbedi posmatraèe za nadgledanje primirja.

XS
SM
MD
LG