Linkovi

Poseta Kolina Pauela Maroku - 2002-04-09


Državni sekretar Pauel se sastao sa kraljem Mohamedom neposredno posle prekonoænog leta avionom iz Vašingtona. Pauel bi trebalo kasnije danas da se sastane sa saudijskim prestolonasledikom Abdulom u Kazablanki. Pauel se nada da bi mirovni plan prestolonaslednika Abdule mogao biti osnova za obnavljanje bliskoistoènog mirovnog procesa. Po tom planu, arapske zemlje bi priznale Izrael, ukoliko se izraelske oružane snage povuku sa okupiranih teritorija. No, Pauelov neposredan cilj je hitna obustava vatre. Pauel želi da Saudijska Arabija i druge arapske zemlje izvrše veæi pritisak na palestinskog vodju Jasera Arafata da spreèi nasilje nad Izraelcima, naroèito talas samoubilaèkih bombaških napada koji je podstakao izraelsku vojnu ofanzivu na Zapadnoj obali. Državni sekretar Pauel je ukazao u intervjuu te-ve mreži En-Bi-Si uoèi odlaska iz Vašingtona da umerene arapske države ne mogu stojati po strani, ukoliko žele da se okonèa sadašnje krvoproliæe.

“Deo moje misije, razlog zbog koga æu se konsultovati sa našim prijateljima Arapima pre odlaska u Jerusalim je da im predoèim da imaju odredjenu ulogu. Oni ubuduæe moraju da urade mnogo više u pogledu podsticanja palestinskih lidera da preduzmu odgovorniju akciju da bi se to nasilje obuzdalo. Da govore o miru, a ne da podstiæu ljude na nasilje. Oni imaju odredjenu ulogu i želim da im naglasim tu ulogu.“

Državni sekretar Pauel æe se sastati sutra sa egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom pre odlaska u Madrid na sastanke o Bliskom istoku sa, izmedju ostalih, generalnim sekretarom Ujedijenih nacija Kofijem Ananom i spoljnopolitièkim predstavnikom Evropske unije Havijerom Solanom.

Državni sekretar Pauel, koji vrši pritisak za hitnu obustavu vatre i povlaèenje izraelskih snaga sa Zapadne obale, trebalo bi da stigne u Jerusalim u petak, ali se oèekuje da æe imati na raspolaganju bar tri dana za sastanke sa izraelskim i palestinskim liderima. Pauel je ukazao da æe se sastati sa Arafatom ukoliko okolnosti to dozvole.

XS
SM
MD
LG