Linkovi

Buš zahteva povlaèenje - 2002-04-08


Predsednikovo nezadovoljstvo bilo je oèigledno kada je pozvao novinare da se nadju sa njim, tokom puta ka Noksvilu, u državi Tenesi. Èvrstim glasom, gestikulirajuæi desnom rukom kako bi podvukao znaèenje, Buš je rekao da obe strane u bliskoistoènom konfliktu moraju da preduzmu akciju odmah:

”Stvarno sam mislio ono što sam rekao izraelskom premijeru. Oèekujem da povlaèenje poène bez odlaganja. Takodje sam mislio ono što sam rekao arapskom svetu. Da bi došlo do mira, države moraju da ustanu, lideri moraju da ustanu i osude teroriste i teroristièke aktivnosti.“

Gospodin Buš je ovo izjavio kratko vreme pošto je državni sekretar Kolin Pauel poèeo razgovore na Bliskom istoku i nekoliko sati pošto je izraelski premijer Arijel Šaron rekao izraelskom parlamentu da æe ubrzati vojne operacije na Zapadnoj obali. Predsednik je rekao da Izraelci i Arapi dele zajednièku odgovornost za zaustavljanje nasilja i stvaranje uslova za mir:

”Za to æe biti potrebne rukovodeæe sposobnosti sa obe strane. Sjedinjene Države su èvrsto predane postizanju mira. Takodje su èvrsto predane, kao što sam i ja èvrsto predan, onome što oèekujem od obe strane.“

Funkcioneri Bušove administracije neprestano iznose ta oèekivanja u prestonicama na Bliskom istoku. Dok je državni sekretar Pauel to èinio u Maroku, predsednikov izaslanik za Bliski istok, Entoni Zini, sastao se sa Arijelom Šaronom. Govoreæi posle razgovora sa marokanskim kraljem Mohamedom, sekretar Pauel je zahtevao nedvosmisleno saopštenje od Izraela da je zapoèeo povlaèenje. Smatra se da je general Zini istu poruku lièno preneo premijeru Šaronu.

XS
SM
MD
LG