Linkovi

Putin poziva SAD da ne menjaju nuklearnu politiku - 2002-04-08


Predsednik Vladimir Putin je izrazio zabrinutost zbog nedavnih komentara u Vašingtonu da bi Sjedinjene Države mogle biti spremne da upotrebe nuklearno oružje protiv nenuklearnih država i da bi mogle da proizvedu nuklearne bojeve glave manje snage za upotrebu u regionalnim konfliktima. Putin je upozorio da bi to moglo da smanji standard za upotrebu nuklearnog oružja na veoma nizak i opasan nivo.

U nedavnim izveštajima iz Vašingtona navedeno je da je amerièka nuklearna politika podvrgnuta preispitivaju i da bi Rusija mogla biti meta u buduænosti. Putin je ukazao da je jedina dobra stvar to što su ti izveštaji došli od ljudi koji su na vodeæim položajima u amerièkoj vladi. Predsednik Putin je izrazio uverenje da æe sa predsednikom Bušom moæi da postigne - po njegovim reèima - “istorijski“ sporazum o smanjenju obima nuklearnog naoružanja tokom razgovora iduæeg meseca u Moskvi i Sankt Peterburgu.

Ruski predsednik je izrazio podršku Sjedinjenim Državama posle teroristièkih napada 11. septembra na Njujork i Vašington i dozvolio je da se amerièke trupe stacioniraju u “zadnjem dvorištu “ Rusije -- u Srednjoj Aziji. No, Putin je pod udarom kritike kod kuæe zbog svog proamerièkog držanja. Nedavne ankete javnog mnjenja pokazuju da je antiamerièko raspoloženje u porastu u Rusiji i da Putinovi politièki protivnici tvrde da Putin za svoju podršku nije dobio ništa za uzvrat. No, Putin je u jednom intervjuu odbacio te tvrdnje i ukazao da vlada koju predvodi nije izabrala prozapadnu politiku zato da bi isprosila nešto za uzvrat, nego zato što veruje da takva politika najbolje odgovara nacionalnim interesima Rusije.

Putin je razgovarao sa ruskim i nemaèkim novinarima pred sutrašnji odlazak u nemaèki grad Vajmar, radi sastanka sa nemaèkim kancelarom Gerhardom Šrederom.

XS
SM
MD
LG