Linkovi

Žestoke borbe u Dženinu i Nablusu - 2002-04-08


Izraelske trupe se u Nablusu bore sa palestinskim borcima za kontrolu nad starim centrom grada poznatim pod nazivom Kazba. Doktor Hasan Hamdan, palestinski lekar zaposlen u jednom centru za hitnu medicinsku pomoæ stotinak metara od Kazbe, jutros je u telefonskom intervjuu za Glas Amerike, opisao situaciju.

“Poèeli su da bombarduju Stari grad, Kazbu, iz helikoptera cele noæi. Posle toga, mnogo vojnika je sa razlièitih strana prodrlo u Stari grad. Poèeli su da hapse, a lièno znam da su ubili tri osobe u Starom gradu.”

Doktor Hamdan je isprièao da su vojnici danas ušli i u njegov medicinski centar u lovu na ekstremiste povezane sa napadima bombaša-samoubica na Izraelce. Lekar je istakao da vozila za hitnu pomoæ nisu mogla da stignu do ranjenika i da su izraelski vojnici ispalili upozoravajuæe hitce prema jednom vozilu Ujedinjenih nacija i dva ambulantna vozila Crvenog krsta - da bi ih zadržali dalje od okršaja. Lekar je takoðe objasnio da mu je kretanje ogranièeno na centar za hitnu pomoæ još otkako je pre pet dana u celom gradu uveden strogi policijski èas.

“Ne mogu da idem kuæi. Ovde je oko 12 ljudi, meðu kojima su lekari i radnici hitne pomoæi i dobrovoljci.”

U Vitlejemu se nastavlja suèeljavanje izraelskih snaga i oko dve stotine naoružanih Palestinaca koji su se sklonili u Crkvu Hristovog roðenja. Premijer Arijel Šaron je danas u izraelskom Parlamentu rekao da izraelske trupe neæe jurišati na hrišæansko svetilište. Za to vreme, naoružani Palestinci odbijaju da se predaju. Mišel Naser vodi Centar za mir u Vitlejemu. Preko telefona iz svoje kuæe, Naser je rekao da se smanjuju rezerve hrane, objasnivši da su pokušaji da se one dopune previše opasni - zbog stroge zabrane kretanja koju je zavela vojska.

“Jutros sam istrèao da nabavim malo hleba, ali su se tu odmah našli vojnici koji skoro da su zapucali na mene, tako da sam pobegao kuæi. Samo jednog dana su ukinuli policijski èas i to samo dva sata. Ostalo nam je veoma malo hrane.”

U Dženinu, na severu, izraelski vojnici uz podršku tenkova i ratnih helikoptera, vode borbu sa palestinskim ekstremistima u glavnom izbeglièkom logoru u gradu. Uprkos sve veæem pritisku Sjedinjenih Država i meðunarodne zajednice da odmah prekine vojnu ofanzivu na Zapadnoj obali, premijer Arijel Šaron kaže da æe se ofanziva nastaviti.

XS
SM
MD
LG