Linkovi

Izrael objavio dokaze protiv Arafata - 2002-04-04


U saopštenju koje su izdale izraelske odbrambene snage ukazuje se da su pronadjeni dokumenti i oružje dokazi protiv Arafata i vodeæih funkcionera palestinske uprave. Taj materijal je pronadjen tokom pretresa Arafatovog sedišta u Ramali. Neki dokumenti odnose se na aktivnosti Fuada Šubakija, glavnog raèunovodje palestinske Opšte bezbednosne sluzbe, i dovode ga u vezu sa jednim brodom koji je sa tovarom oruzja zaplenjen u januaru ove godine. Izraelske odbrambene snage navode da je brod dolazio iz Irana i bio na putu za pojas Gaze.

Arafat je demantovao da je znao bilo šta o tom tovaru oružja, ali Izrael tvrdi da dokazi prikazuju drugaèije stanje stvari. Izraelske snage tvrde da su u kancelariji Šubakija, u kompleksu zgrada palestinskih vlasti, u Ramali, pronašle velike kolièine oružja, ukljuèujuæi ruène bacaèe, koje palestinske vlasti nemaju pravo da poseduju, prema mirovnom sporazumu sa Izraelom.

U saopštenju izraelske vojske se kaže da su takodje pronadjeni falsifikovani novac i dokumenti, koji su pripadali Šubakiju. Šubaki je bio zaduzen za finansijska pitanja “Brigada Al Aksa”, organizacije koje je preuzela odgovornost za nekoliko nedavnih samoubilaèkih bombaških napada. U istom saopštenju se takodje navodi da se u jednom od dokumenata trazi od organizacije ”Brigada Al Aksa” da obezbedi sredstva za pravljenje pet do osam bombi nedeljeno. Palestinski funkcioneri kazu da je taj dokument lažan, a da je falsifikovani novac palestinska policija oduzela od kriminalaca.

XS
SM
MD
LG