Linkovi

Egipat pojaèava pritisak na Izrael - 2002-04-03


U potezu za koji neki politièki analitièari kažu da predstavlja samo privid, egipatski kabinet je juèe odluèio da prekine direktne kontakte sa Izraelom, osim onih diplomatskih kanala koji doprinose rešenju palestinskog problema i pitanja mira u regionu. Navedene su reèi jednog visokog egipatskog funkcionera koji je rekao da ta odluka neæe uticati na diplomatske odnose izmedju dve zemlje.

Odnosi izmedju Izraela i Egipta su, u najboljem sluèaju bili veoma hladni tokom proteklih nekoliko godina, i svodili su se na strogo diplomatske veze. Egipat je jedna od malog broja arapskih zemalja, ukljuèujuæi Jordan i Mauritaniju, koje održavaju diplomatske odnose sa Izraelom. Sve tri pomenute arapske zemlje nalaze se pod intenzivnim pritiskom svojih gnevnih gradjana i demonstranata da prekinu te veze. Predstavnik izraelske ambasade u Kairu, Madav Koen, rekao je da ambasada neæe komentarisati egipatsku odluku dok ne bude zvanièno obaveštena o njoj.

Hasan Nafae, šef katedre politièkih nauka na Kairskom univerzitetu, rekao je za Glas Amerike da je akcija egipatske vlade simbolièna i bez veæeg znaèaja. On je rekao da bi to, u stvari, moglo još više da razljuti Egipæane, koji traže od vlade da preduzme mnogo oštriju akciju protiv Izraela zbog njegovog ponašanja u konfliktu. Demonstranti na nekoliko univerziteta širom Egipta zahtevaju da vlada protera izraelskog ambasadora i zamrzne mirovni sporazum sa Izraelom.

Egipat je bio prva arapska država koja je potpisala mirovni sporazum sa Izraelom, 1979. godine, a to je uèinio još samo Jordan. Novembra 2000. Egipat je opozvao svog ambasadora iz Tel Aviva u znak protesta zbog izraelskog odgovora na palestinski ustanak. Izrael je zadržao svog ambasdadora u Kairu.

XS
SM
MD
LG