Linkovi

Liberalni savez neæe podržati Vladu - 2002-04-03


Na juèerašnjem susretu, politièki lider Liberalnog saveza Miodrag Živkoviæ saopštio je i formalno premijeru crnogorske vlade Filipu Vujanoviæu da liberali uskraæuje dalju podršku njegovoj vladi zbog prihvatanja Beogradskog sporazuma. Istovremeno, Liberalni savez neæe, kako je u više navrata najavljivano, postavljati DPS-u uslove za sastav nove ”suverenistièke“ vlade, veæ da æe to ostaviti DPS-u da ona uèini.

S tim u vezi Živkoviæ je novinarima rekao: ”Odustali smo od bilo kakve ponude. Liberalni savez je danas formalizovao svoj èin otkazivanja podrške manjinskoj vladi i ja sam gospodinu Vujanoviæu uruèio dokument sa kojim se i formalno otkazuje podrška njegovoj vladi. Tako da je sad situacija sljedeæa: kriza se nastavlja i sasvim je normalno da onaj ko je u krizi, ko je izazvao krizu treba i da rješava i da traži izlaz iz politièke krize.“

A premijer Vujanoviæ je nakon susreta izjavio: ”Gospodin Živkoviæ me je obavijestio zvanièno o stavu Liberalnog saveza od 20. marta, kojim se jednostrano raskida postkoalicioni sporazum Liberalnog saveza i koalicije Pobjeda je Crne Gore. Objasnio je one razloge koje je javno rekao i saopštio opredjeljenje Liberelnog saveza da ne daje ponudu nego da oèekuje ponudu DPS-a i SDP-a za naše nove odnose. Dakle, ono što je javnosti saopštio i meni je prenio i dao mi taj svoj pismeni akt o jednom takvom stavu Liberalnog saveza. Ja æu obavijestiti partijske organe DPS i mi æemo zauzeti svoj partijski stav o tome. Naši æe se partijski organi sastati, prema našem statutu o tome odluèuje partija, tako da, evo, vidjeæemo kroz tehnologiju rada partije kako æe to iæi.“

Šef poslanièkog kluba DPS Miodrag Vukoviæ je pozdravio stav liberala da ponudu prepusti DPS-u, izrazio nadu da æe u tome biti dosledni i to nazvao prelaskom liberala sa monologa na dijalog.

Potpredsjednik SDP-a Miodrag Ilièkoviæ je izrazio sumnju da æe doæi do formiranja nove suverenistièke vlade i rekao da bi premijer Vujanoviæ, nakon izlaska SDP iz Vlade, trebalo da podnese ostavku:

”On bi ostavku trebao podnijeti iz dva razloga,“ rekao je Ilièkoviæ. ”Prvi razlog je što su liberali otkazali podršku manjinskoj vladi. A drugi je što su ministri koalicionog patnera sa kojim je saèinjena vlada podnijeli ostavke. Nastranu, ili u prvom redu što je prekršen sporazum o formiranju manjinske vlade potpisivanjem beogradskog sporazuma,“ rekao je on.

XS
SM
MD
LG