Linkovi

Kris Paten: Vreme je da se prestane sa praznim prièama - 2002-04-03


Komesar Evropske Unije za odnose sa inostranstvom, Kris Paten, snažno podržava nedavno usvojenu rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se poziva na prekid nasilja i povlaèenje izraelskih trupa sa palestinskih teritorija. Lupajuæi rukom po pultu, Paten je rekao da je svaða o tome šta prvo treba preduzeti, velika greška.

“Alternativa je dalje krvoproliæe, smrt, haos, uništavanje izgleda za ekonomski oporavak i još veæe stradanje na obe strane”.

Paten je rekao da prihvata da Izrael ima razloga za legitimnu zabrinutost za svoju bezbednost, ali da smatra da Izrael takodje treba da prizna legitimne politièke interese Palestinaca. Prema Patenovim reèima, sadašnja izraelska politika oduzima politièku i ekonomsku buduænost Palestincima i izaziva sve veæu mržnju.

“Time što èinite samo æete stvoriti nove i nove generacije mladiæa i devojaka koji æe ujutru da se opreme bombama i krenu da dignu sebe, i na žalost, druge nevine ljude i decu, u vazduh - i, tako, do beskonaènosti”.

Ministri inostranih poslova Evropske Unije održali su danas hitan sastanak u Luksemburgu na kojem su razmotrili krizu na Bliskom Istoku. Pre toga je nekoliko evropskih vlada hladno reagovalo na izraelski predlog da evropske diplomate povedu u izgnanstvo predsednika Palestinske vlasti, Jasera Arafata. Juèe je Evropska Unija poveæala pomoæ Palestinskoj vlasti za oko 44 miliona dolara. Odvojena sredstva namenjena su ublažavanju posledica izraelske blokade i finansiranju zdrastvenih i školskih ustanova na palestinskim teritorijama.

XS
SM
MD
LG