Linkovi

Izrael proširuje svoju ofanzivu - 2002-04-03


Sve više raste medjunarodni pritisak na izraelskog premijera Arijela Šarona da povuèe trupe sa podruèja Zapadne obale. Ali u veæem delu severne polovine te teritorije vojna ofanziva se proširuje, a izraelski vojnici se bore sa pripadnicima palestinskih milicija u nekoliko gradova. U Vitlejemu, sukobi su koncentrisani oko Trga jaslica, ispred Crkve Hristovog rodjenja. Na desetine naoružanih Palestinaca potražilo je zaklon u unutrašnjosti crkve, tokom današnjih žestokih èarki. U telefonskom intervjuu za Glas Amerike italijanski televizijski reporter Mark Inaro ovako je opisao situaciju koju vidi sa svog položaja unutar crkvene porte:

”Jasno vidim tri tenka parkirana na oko 150 metara ispred mene,“ rekao je on. ”Iz toga zakljuèujem da se tenkovi nalaze svuda oko Crkve Hristovog rodjenja. 200 naoružanih Palestinaca koji su juèe popodne žurno ušli u crkvu, veoma je odluèno. Oni ne žele da se predaju izraelskoj armiji, a izgleda da se ne vode nikakvi pregovori izmedju njih i Izraelaca. Postoje samo okvirni pregovori, zahvaljujuæi izaslaniku Vatikana.“

Mark Inaro kaže da su naoružani Palestinci uz pomoæ oružja provalili u zakljuèanu crkvu juèe popodne: ”Pucali su u vrata da bi ušli, jer su vrata franciskanskog samostana bila zatvorena i zabravljena. Da bi otvorili vrata pucali su sa automatskim puškama, otvorili ih i uleteli unutra,“ rekao je Inaro.

Do danas popodne, vatra oko crkve je utihnula. Gradske ulice su sada puste i niko se ne usudjuje da izadje. Palestinski gradonaèelnik Vitlejema, Hana Naser, rekao je Glasu Amerike da su izraelski vojnici zauzeli njegovu kancelariju i on da sada pokušava da radi od kuæe:

”Navršio sam 30 godina rada u gradskoj skupštini,“ rekao je Naser. ”Ne seæam se da je ikada u mom životu - a rodjen sam 1936. - ne seæam se tako teškog perioda kakav je ovaj sada, u Vitlejemu.“

Vojni upad u Vitlejem ponovljen je širom Zapadne obale. Tenkovi se pripremaju da udju i u severni grad Nablus. Predstavnik izraelskog ministarstva inostranih poslova Arije Mekel rekao je za Glas Amerike da se vojna ofanziva neæe završiti uskoro:

”Kampanja æe se nastaviti koliko bude potrebno, što znaèi sve dok ne razgradimo teroristièku infrastrukturu,“ izjavio je on.

U Ramali, palestinski lider Jaser Arafat i dalje je pod opsadom, u svega nekoliko prostorija u svom tamošnjem štabu. Izraelski tenkovi i vojnici opkolili su njegovu trospratnu zgradu. Izraelski vojnici, na jednom kontrolnom punktu u Jerusalimu, upotrebili su suzavac kako bi odbili oko dve hiljade mirovnih aktivista koji su pokušali da odnesu hranu i lekove u Ramalu. Stanovnici tog grada žale se na nestašice izazvane strogim ogranièenjem kretanja koje je na snazi od petka uveèe, kada su izraelske snage okupirale grad.

XS
SM
MD
LG