Linkovi

Danijel Server o trenutnoj pat-situaciji - 2002-04-02


DJ.P: Gospodine Server, kako ocenjujete trenutnu situaciju u pogledu hapšenja optuženih za ratne zloèine koji se još uvek nalaze na slobodi u Srbiji? Srpske vlasti još uvek nisu preduzele neki konkretan korak, a amerièka vlada nije donela definitivnu odluku o ukidanju pomoæi?

D.S.: Ovo tumaèim kao problem, koji se sastoji u tome da Jugoslavija ne saradjuje sa Haškim tribunalom. Jasno je da ima ljudi, naroèito u vladi Srbije, koji žele da saradjuju, a da prepreke u ovom trenutku po svemu sudeæi dolaze od Demokratske stranke Srbije i jugoslovenske vlade. A to je vrlo ozbiljan problem. S druge strane, mislim da amerièka vlada neæe tek tako doneti negativnu odluku. Ona tu odluku može da odlaže u nedogled i zapravo ne mora ni da je donese. Ona mora da donese samo pozitivnu odluku, da bi se nastavilo sa davanjem finansijske pomoæi.

DJ.P.: Koja strana po vašem mišljenju ima koristi od sadašnje situacije - ona koja je za saradnju sa Hagom ili ona koja je protiv?

D.S.: Ne znam koja od strana ima koristi od ovog odugovlaèenja. Amerièki Kongres je u svojoj mudrosti doneo odluku da ne želi da troši novac svojih poreskih obveznika na zemlju koja ne saradjuje sa Haškim tribunalom i to je ono što je Amerikancima važno u ovom trenutku. Za sada to u Srbiji ne izaziva veæe posledice, ali pitanje je šta bi se dogodilo ako bi ova situacija postala ozbiljnija i poèela da zahvata Medjunarodni monetarni fond i finansijske pozajmice. Evropska pomoæ za sada neæe biti prekinuta, ali Evropljani se slažu sa Amerikancima da se sa Haškim sudom mora saradjivati. Stoga mislim da je u ovom trenutku svaèije strpljenje na izmaku.

DJ.P.: Ovih dana nekoliko srpskih lidera je nagovestilo da bi do hapšenja optuženih uskoro moglo da dodje. Šta mislite kakva æe biti reakcija u srpskoj javnosti?

D.S.: Sve što znam je kako su ljudi reagovali u prošlosti. Sudeæi po tome, sumnjam da bi došlo do negativne reakcije. Uveren sam da su stanovnici Srbije mnogo više zabrinuti za sopstvenu dobrobit nego za slanje u Hag ovih ljudi, koji su optuženi za zaista užasne zloèine. Mislim da narod u Srbiji ne pruža naroèitu podršku optuženima.

XS
SM
MD
LG