Linkovi

Žestoke borbe u Vitlejemu - 2002-04-02


Zvuci žestoke borbe mogli su se èuti 10 kilometara daleko, u jednom od severnih predgradja Jerusalima, kada su izraelske oružane snage rano jutros zasule vatrom štab šefa palestinske bezbednosti Džibrila Radžuba, na Zapadnoj obali. Radžub je izjavio da se u kompleksu štaba nalazi zateèeno više od 300 civila. Nešto kasnije, Izrael je dozvolio veæini od njih da napuste to mesto, uz uslov da pristanu na ispitivanje od strane vlasti.

Izrael optužuje Radžuba da prikriva militante koje traže izraelske vlasti i odbija da ukine opsadu dok se osumnjièeni ne predaju. U obližnjoj Ramali, palestinski lider Jaser Arafat i dalje je praktièno zatoèen u prostoru od nekoliko soba, unutar svog štaba. On je zatoèen od petka, kada je izraelski premijer Arijel Šaron naredio vojni napad na kompleks njegovog štaba kako bi izolovao palestinskog lidera. Premijer Šaron nije iskljuèio moguænost Arafatovog proterivanja, ako to odobri njegov kabinet. ”To æe biti karta u jednom pravcu. Neæe mu biti dozvoljeno da se vrati,“ rekao je Šaron

Arijel Šaron kaže da Jaseru Arafatu neæe biti dozvoljeno da bilo koga povede sa sobom jer, kako je rekao, sa njim se u štabu nalaze ljudi za kojima se traga. Sa svoje strane, Arafat i dalje izražava prkos, izjavljujuæi arapskim i stranim medijima da se nikada neæe predati ili dozvoliti Izraelu da ga zatvori ili protera. Izraelski ministar inostranih poslova Šimon Peres ponovio je izjave stranih diplomata, koji kažu da Arafat ne bi trebalo da bude prisiljavan da napusti zemlju.

Dok Izraelci raspravljaju o Arafatovoj sudbini, vojnici uz pomoæ tenkova opsedaju Vitlejem i druge gradove na Zapadnoj obali u potrazi za palestinskim teroristima. Borbe u Vitlejemu usredsredjene su na podruèje oko Trga jaslica, nekoliko metara od Crkve Hristovog rodjenja. Jedan italijanski sveštenik ubijen je u unakrsnoj vatri. Crkveni velikodostojnici u Jerusalimu, uprkos provali oblaka, došli su pešice do rezidencije premijera Arijela Šarona da bi protestovali zbog upada trupa.

Za to vreme, u Ramali, na snazi je zabrana kretanja. Vojnici su ispaljivali hice upozorenja prema novinarima koji su izašli iz hotela da bi izveštavali o borbama. Izrael je tu oblast proglasio vojnom zonom i naložio novinarima da napuste grad. Zabrana kretanja spreèava bolnièare da prevoze poginule na groblje, radi sahrane, pa je na terenu oko bolnice iskopano privremeno groblje. Kasnije popodne, izraelska vojska je ukinula zabranu kretanja u trajanju od èetiri sata kako bi stanovnici mogli da popune zalihe.

XS
SM
MD
LG