Linkovi

Nova Folksvagenova Buba - 2002-04-02


Kada je predstavljena 1998., nova Buba bila je najtraženiji auto na amerièkom tržištu. Folksvagen je bio na mukama da proizvede dovoljno modela da bi zadovoljio apetite potrošaèa. Toni Fuladpur je portparol Folksvagena za Ameriku:

”Prodaja Bube tokom prve dve godine prevazišla je naša oèekivanja. Uvek smo govorili da je 60 hiljada prodatih automobila dobra mera, a mi smo za 20 hiljada to u prve dve godine premašili. Sada, vidimo kako se brojke vraæaju na ono što smo u poèetku oèekivali.“

Nova buba prolazi kroz normalni tržišni ciklus. Prvo se javlja veliko interesovanje, koje se posle postepeno umanjuje. Ponovo, Toni Fuladpur:

”Kupiti bubu veoma je emocionalna odluka. Ona je takodje kupe, a ukoliko se podsetimo kako su kupei prodavani do sada, setiæemo se da su u poèetku probijali rekorde, a posle toga došli na neki normalni prodajni nivo. Mislim da se isto dešava sa novom Bubom.“

Da bi se osvežila nova Buba, Folksvagen je instalirao turbo verziju uobièajene èetvorocilindarske mašine, nakaèio ruèni menjaè sa šest brzina i kozmetièki izmenio prednji i zadnji deo karoserije. Rezultat je, kaže buduæi urednik magazina Motorski trend, Dejvid Njuhard, jaèi automobil:

”Napravili su odlièan posao i napravili mašinu koja se dobro oseæa na brzinama dozvoljenim na nemaèkim autobanovima. Šteta je što tolike brzine nisu dozvoljene u Americi, ali jasno je da je nova Buba više nego prilagodljiva brzoj vožnji.“

Nova Buba turbo S ubrzava do 100 kilometara na sat za 7,5 sekundi. Maksimalna industrijska brzina joj je 209 kilometara na sat. Njuhard smatra da voznja bubom lako može da privuèe pažnju policije, ali mu se svakako svidja motor:

”Ne mogu da se požalim na mašinu. Turbo motor od 1,8 litara zaista je impresivan.“

Jedinstvena osobina ovog automobila je da se, pri brzinama veæim od 72 kilometra na sat, na zadnjem delu automobila elektronski podiže spojler, koji se automatski spušta kada brzina padne ispod 16 kilometara na sat. Dejvid Njuhard smatra da propratna buka može da iritira:

”To je verovatno moja najveæa zamerka ovom vozilu. Kada se spojler podiže i spušta èuje se neko lupanje. Spojler je inaèe montiran na samu ivicu krova kabine, na samu ivicu zadnjeg stakla i krova.“

Toni Fuladpur iz Folksvagena kaže da se žalio matiènoj kompaniji u Volfsburgu zbog spojlera i da se nada da æe dobiti odgovor. Osnovna cena za novu Bubu turbo jeste 23900 dolara. Pitali smo Dejvida Njuharda iz Motorskog trenda da li je to malo suviše za jednu bubu:

”To se sigurno može reæi. Kada je Buba debitovala, cena je bila niža. Poboljšavanje modela donelo je višu cenu.“

Obožavaoci prve bube zapanjeni su današnjom cenom nove bube, ali ih takodje impresionira da buba može da ide skoro 200 kilometara na sat. Dobro došli u novi milenijum.

XS
SM
MD
LG