Linkovi

Pro-palestinske demonstracije u Egiptu - 2002-04-02


Studentske demonstracije u Egiptu postaju sve buènije i nasilnije. Hiljade egipatskih policajaca, specijalno opremljenih za suzbijanje nereda, opkolile su univerzitet u Kairu, nakon pro-palestinskih demonstracija u kojima je uništeno nekoliko amerièkih poslovnih objekata, lociranih preko puta univerziteta. Hasan Nafae je šef katedre politièkih nauka na kairskom unvierzitetu:

“Situacija postaje sve opasnija, u svim gradovima gde se nalaze unverziteti. Sitaucija je napeta i mislim da je egipatska vlada suoèena sa teškoæama da obuzda narod.”

Studenti zahtevaju da predsednik Hosni Mubarak preduzme akcije u palestinsko-izraelskom konfliktu mobilišuæi arapske trupe za borbu protiv Izraela, da dozvoli gradjanima da putuju na okupirane teritorije da bi se borili na strani Palestinaca, da protera izraelskog ambasadora iz Egipta i da prekine diplomatske odnose sa Izraelom i uputi lekarske timove na okupiranu teritoriju da bi se pomoglo ranjenim Palestincima. Haba Amr je student na univrzitetu u Kairu:

“Šaljemo poruku narodu Palestine da smo sa njima, da ne odobravamo ono što se dogadja tamo i želeli bismo da im se pridružimo i da se borimo sa njima.”

Ahmed Ahved kaže da studenti žele da uèine sve što mogu da bi pomogli Palestincima:

“Želimo da pomognemo intifadu novcem i oružjem. Želimo da uèinimo sve što možemo, apsolutno sve, da bismo pomogli intifadu i želimo da egipatski lideri podrže intifadu.”

Demonstracije se održavaju na univerzitetima u velikom broju arapskih zemaja od kako su izraelski vojnici i tenkovi opkolili kompleks zgrada palestinskog lidera Jasera Arafata kasno prošle nedelje.

Prema Mohammadu Kamalu, koji predaje politièke nauke na kairskom univerzitetu, studentske demonstracije svakako privlaèe pažnju vlade:

“To æe podstaæi i razna druga pitanja pošto narod nije razoèaran samo izraelsko-arapskim konfliktom, veæ i drugim pitanjima, mada vlada toleriše demonstracije u vezi sa arapsko-izraelskim pitanjem, ali ne možete da spreèite ljude da govore, uzvikuju i žale se i o drugim domaæim problemima koji ih brinu.”

Nije poznato da li egipatski predsednik Mubarak sluša poruku studenta. Do sada, on nije davao izjave u javnosti, dok nestrpljivi studenti sve glasnije izražavaju svoj gnev.

XS
SM
MD
LG