Linkovi

Savezna vlada podržava saradnju sa Hagom - 2002-04-01


Jugoslovenska vlada jednoglasno je podržala odluku Vlade Srbije da se u saradnji sa Haškim tribunalom direktno primenjuje Statut tog suda i takoðe jednoglasno zakljuèila da je ta saradnja meðunarodna obaveza Jugoslavije. U usvojenim zakljuècima navodi se da se smatraju opradanim napori Vlade Srbije da se pronaðu modaliteti saradnje sa Haškim tribunalom kojima se otklanjanju moguæe sankcije, dok se na drugi naèin ne urede odnosi sa tom institucijom. Vlada je pozvala sve nadležne državne institucije u zemljida urade što je u njihovoj moæi kako bi se izbegle nove sankcije Jugoslaviji koje ne samo da onemoguæavaju investicije i razvoj privrede, nego dovode u ozbiljnu opasnost nedavni sporazum Srbije i Crne Gore.

Jedan od ministara rekao je agenciji Beta da se na sednici uopšte nije razgovaralo o inicijativi Vlade Srbije da Savezna vlada zatraži od jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice da se izjasni o tome da li je za saradnju sa Tribunalom ili za sankcije. Koštunica se posle ponovljenih poziva srpskih i jugoslovenskih zvaniènika oglasio i u izjavi državnoj televiziji ponovio svoj ranije poznati stav da je on za saradnju sa Haškim sudom, ali tek pošto se ta saradnja bude zakonski ureðena i zatim istakao da savezna vlada još ima moguænost da od savezne skupštine zatraži donošenje zakona po hitnom postupku. ”Može to zatražiti koliko sutra i spadalo bi u njen zakljuèak o modalitetima saradnje, kako je to navedeno u veèerašnjem saopštenju savezne vlade,“ rekao je Koštunica.

Potpredsednik Savezne vlade Miroljub Labus upozorio je da je Jugoslaviji danas ponovo uveden spoljni zid sankcija, a o predlogu predsednika Koštunice, Labus je istakao da je savezna vlada rekla svoje i da æe podržati svaku odluku republièke vlade jer pitanje je zaista veoma važno – hoæemo li živeti u izolaciji ili æemo živeti kao normalan svet. Crnogorski predsednik Milo Ðukanoviæ ocenio je neodgovornim što koalicioni partneri u saveznom parlamentu do sada nisu normativno uredili saradnju sa Haškim sudom. Rekao bih da bi bilo neoprostivo da se bilo èijom greškom, bilo kog politièkog subjekta dogodi da se izgubi tempo u vraæanju Srbije i Crne Gore u meðunarodnu zajednicu, rekao je Ðukanoviæ.

Da bi se ubuduæe izbegli sukobi i polemike u srpskoj vladajuæoj koaliciji potpredsednik Vlade Srbije Nebojša Èoviæ predložio je formiranje Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, koji bi èinili najviši zvaniènici srpske i jugoslovenske vlade. Èoviæ je rekao da bi taj savet pratio saradnju sa Tribunalom na osnovu odluke Savezne vlade prema kojoj srpska vlada neposredno ostvaruje saradnju primenom statuta Tribunala u Hagu.

Danas je zasedao i Vrhovni savet odbrane koji je podržao inicijativu da se reformišu sve službe bezbednosti. Savet je informisan o situaciji nastaloj hapšenjem bivšeg potpredsednika Vlade Srbije Momèila Perišiæa i zakljuèio da treba prepusiti pravosudnim organima da vode postupak u skladu sa zakonskim propisima, navedeno je u saopštenju iz vojnog kabineta jugoslovenskog predsednika Vojislava Koštunice.

XS
SM
MD
LG