Linkovi

U Srbiji izdati nalozi za hapšenja osumnjièenih za ratne zloèine - 2002-04-01


U Beogradu vlada atmosfera konfrontacije izmedju reformista u vladi Srbije i predsednika Vojislava Koštunice koji insistira da ni jedan od optuženih ne bi trebalo da bude izruèivan Hagu dok Jugoslavija ne donese zakon o saradnji sa Medjunarodnim sudom za ratne zloèine. Reformisti koje predvodi premijer Srbije Zoran Djindjiæ, žele da modernizuju jugoslovensku privredu i integrišu je u glavne evropske tokove. Za to im je neophodna obimna zapadna pomoæ kako bi obnovili zaostalu privredu zemlje.

Amerièki Kongres je dao Jugoslaviji rok do 31. marta da preda optužene ili izgubi 120 miliona dolara finansijske pomoæi. Premijer Djindjiæ kaže da bi gubljenje te podrške predstavljalo katastrofalan udarac za Beograd, ne samo zbog gubljenja amerièke pomoæi veæ i zbog amerièkog uticaja na medjunarodne finansijske institucije, kao što su Medjunarodni monetarni fond i Svetska banka.

Predsednik Koštunica izražava snažne kritike na raèun suda za ratne zloèine, tvrdeæi da je pristrasan na štetu Srba. On kaže da bi bez saveznog zakona, kojim bi se regulisalo izruèivanje optuženih, njihov transfer u Hag destabilizovao Jugoslaviju. Mnogi Srbi dele ovo gledište i smatraju da izruèenje osumnjièenih predstavlja trampu ljudi za novac i da kao takvo narušava dostojanstvo Srbije.

Premijer Djindjiæ, koji je prošle godine izdejstvovao izruèenje biše jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševiæa, uprkos protivljenju predsednika Koštunice, naširoko je kritikovan u Srbiji zbog tog postupka. Djindjiæ bi sada želeo da i Koštunica podnese deo politièkog tereta kada sledeæi put neki od optuženih bude izruèen Hagu, umesto da - kako je rekao - ”beleži patriotske poene“ javno se protiveæi ekstradiciji.

Ministarstvo pravde Srbije izdalo je policiji naloge za hapšenje èetvorice bivših bliskih saradnika Slobodana Miloševiæa, optuženih za ratne zloèine na Kosovu. Medjutim, ostaje da se vidi da li je policija spremna da sprovede hapšenja.

Nastojeæi da loptu prebaci u predsednikov deo terena, ministar pravde Srbije Vladan Batiæ izjavio je da predsednik Koštunica mora jasno da saopšti da li æe Jugoslavija saradjivati sa Haškim tribunalom ili æe se izložiti amerièkim sankcijama.

XS
SM
MD
LG