Linkovi

Razgovor sa dr. Aleksom Dragniæem o sporazumu izmedju Srbije i Crne Gore - 2002-03-29


B.M.: Gospodine Dragniæu, kako vi procenjujete novi sporazum izmedju Srbije i Crne Gore?

A.D.: Taj sporazum predstavlja pozitivan razvoj dogadjaja. Srbija i Crna Gora treba da budu zajedno, jer im je sve zajednièko, a isto tako bi mogle da izgube sve ako se odvoje, posebno Crna Gora. Naravno, Crna Gora je tesno povezana sa Srpstvom. Pomogla je Srbiji u borbi protiv Turaka, ali su Crnogorci, koji su takodje i Srbi, smatrali da su druga srpska drzava i ponosili se radeèi ono što drugi nisu mogli. Kada su se Srbija i Crna Gora ujedinile 1918, to je bio povod velikom entuzijazmu na obe strane. Medjutim, na samom poèetku razgovora o strukturi nove drzzave, istaknuti crnogorski predsavnik, Marko Dakoviæ, izrazio je duboko razoèarenje podelama i razlikama u stavovima dve strane.

B.M.: Kakve su šanse da radikalno redefinsina nova zajednica -- Srbija i Crna Gora -- opstane?

A.D.: Bolji su nego ikada ranije. Crna Gora sada ima veæu autonomiju nego ikada. Ona èak, recimo, koristi Evro i stvarno nema nikakvog pritiska Srbije na Crnu Goru. Medjutim, Evropska unija i SAD vrše pritisak na Crnu Goru da se ne odvoji jer smatraju da su zajedništvo i saradnja korisni za obe republike. U ovom momentu sve ide u prilog oèuvanju tog zajedništva.

B.M.: Pošto Evropska unija i SAD podrzzavaju zajednièku državu, da li bi to moglo da utièe na pro-nezavisni tabor u Crnoj Gori da prihvati sadašnje rešenje kao konaèno?

A.D.: To je neizvesno. Medjutim, treba uoèiti da su Crnogorci imali svoje probleme. Tokom komunistièke vladavine, Crnogorci su bili podeljeni u dva tabora, snazzno prokomunistièko i antikomunistièko krilo, kao branioca Srpstva. Te podele bi trebalo da budu jasna indikacija svim Srbima, posebno Crnogorcima, da se ne mozze opstati u stalnim podelama. Prema novom sporazumu, kako ja vidim, Crnogorci su dobili sve što se moze dobiti.

B.M.: U svetlu moguæih politièkih i finansijskih reperkusija, ukoliko se ne bude delovalo po zelji medjunarodne zajednice, kakav bi mogao da bude dalji razvoj dogadjaja?

A.D.: Zagovornici nezavisnosti u Crnoj Gori æe shvatiti da ne mogu dobiti sve. Stav Beograda je da je postignut sporazum, i da je sada vreme da se saradjuje. Moguæe je da æe u jednom momentu u buduænosti Evorpska unija ili SAD reæi da ta zajednica treba da se odrzzi, i da moguæi problemi treba da se reše medjusobno i uz pomoæ medjunarodne zajednice. Ekonomski problemi, koji su, smatram, posebno izrazzeni u Crnoj Gori, nalazzu Crnogorcima da saradjuju sa Srbijancima, jer jednostavno nemaju resurse da opstanu sami.

XS
SM
MD
LG