Linkovi

Na vest o smrti filmskog reditelja Bilija Vajldera - 2002-03-29


Bili Vajlder, Jevrejin, izbeglica iz Evrope u doba uspona nacizma, stigao je u Holivud 30-ih godina prošlog veka. Iako je jako slabo govorio engleski, vrlo brzo ga je nauèio i ubrzo je poèeo da saradjuje sa scenaristom Èarlsom Breketom. Njih dvojica su izbacili celu seriju jako uspešnih filmova, medju kojima su “Dvostruko optuženi”, napravljen 1944. godine, kao i “Izgubljeni vikend” - film o piscu koji sam sebe uništava - koji nastao godinu dana kasnije.

Vajlder je dobio dva Oskara za “Izgubljeni vikend”, prvi za režiju, dok je drugi, za scenario, podelio sa Èarlsom Breketom. Njihova saradnja je postigla vrhunac 1950. godine, filmom “Bulevar sumraka” – prièi o zvezdi nemog filma koja ne može da prihvati stvarnost, pošto je prevazidjena pojavom zvuènog filma.

Film je dobio Oskara za scenario, koji su ravnopravno delili Vajlder i Breket. Tokom 50-ih godina Bili Vajlder je napravio filmove “Stalag 17”, prièu o ratnim zarobljenicima, kao i dramu “Svedok optužbe”.

Sa glumicom Merlin Monro, Vajlder je 1955. napravio film “Sedam godina vernosti”, a 1959. je snimio i “Neki to vole vruæe”. Taj film je oznaèio i poèetak jako uspešne saradnje sa glumcem Džekom Lemonom, koji je igrao glavnu ulogu u klasiènoj Vajlderovoj komediji “Apartman”, nastaloj 1960. “Apartman” je nagradjen Oskarom za najbolji film, dok je Vajlder dobio Oskara za režiju, dok je treæeg Oskara, za scenario, podelio. Glumac Karl Malden kaže da æe Bili Vajlder najviše biti zapamæen po komedijama, kao što je film o ludim 20-im, “Neki to vole vruæe”.

“Što se komedije tièe, on je promenio ceo naèin pravljenja filmova. Komedije koje je pisao i koje je režirao su stvari koje æe, verujem, zauvek ostati.” – kaže Malden. Bili Vajlder je jednom prilikom, kada je govorio o danu kada æe napostiti filmski svet, parafrazirao poznatu izjavu generala Daglasa Mak Artura.

“Ne verujem da stari reditelji umiru. Oni samo, lagano, odlaze u zatamnjenje.” Bili Vajlder je imao 95 godina, kada je umro u Los Andjelesu.

XS
SM
MD
LG