Linkovi

Rezolucija UN o Avganistanu - 2002-03-29


Savet bezbednosti je potvrdio jednoglasno usvojenom rezolucijom privrženost ”suverenom, nezavisnoom i teritorijalno i nacionalno jedinstvenom Avganistanu.“ U rezoluciji se naglašava pravo avganistanskog naroda da slobodno odluèuje o svojoj politièkoj buduænosti. Ne pominje se, medjutim, proširenje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija van prstonice Kabula.

Predsednik Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Ole Peter Kolbi je ukazao da se o geografskom proširenju mirovnih snaga nije razgovaralo, iako æe njihov mandat verovatno bii produžen posle isteka sadašnjeg mandata 20. juna ove godine. Rezolucijom Saveta bezbednosti se takodje apeluje na privremene vlasti da se bore protiv odgajanja i krijumèarenja narkotika, eliminišu mine i spreèe nezakoniti priliv ruènog oružja.

Apeluje se takodje na vlasti da održavaju bezbednost i pokažu postovanje prema ljudskim pravima. Povrh toga, rezolucijom se zvanièno uspostavlja misija Ujedinjenih nacija u Avganistanu koja æe nadgledati rad Ujedinjenih naicja u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG