Linkovi

Predsednik Buš o ratu protiv terorizma - 2002-03-27


”Teroristi,“ rekao je predsednik Džordž Buš, ”ne vole slobodu veroispovesti, ne vole slobodu govora i ne vole politièke slobode.“ Pošto su Sjedinjene Države jedan od svetionika demokratskih sloboda u današnjem svetu, teroristi ih smatraju za metu. Kako je predsednik Buš rekao: ”èinimo sve što možemo kako bismo osigurali da oni to ne èine.“

Tokom šest meseci od napada izvršenih 11. septembra, koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama uèinila je znatan napredak. Osama bin Laden i njegova teroristièka mreža al-Kaida ne mogu više da koriste Avganistan kao svoje utoèište. Oni su pogrešno procenili amerièku odluènost, misleæi možda - kako je predsednik Buš rekao - ”da smo mi toliko materijalistièko društvo da neæemo braniti ono što nam je blisko srcu, a to su demokratske slobode.

Odmah na poèetku, predsednik Buš je rekao: ”Ako pružate utoèište teroristima, ako skrivate nekog od njih, krivi ste isto koliko i te ubice.“ Zahvaljujuæi koaliciji, nova privremena vlada pruža nadu avganistanskom narodu. Škole se otvaraju. Nove bolnice primaju pacijente. A opasnost od masovne gladi uklonjena je prvi put za niz godina.

Sjedinjene Države ne nastoje da se osvete za teroristièke napade 11. septembra, veæ žele da teroriste izvedu pred lice pravde. Amerièke snage i njihovi saveznici u koaliciji, ušli su u Avganistan ne kao osvajaèi veæ kao oslobodioci. Prva faza rata, koja se ticala hvatanja u koštac sa talibanskim režimom koji je štitio al-Kaidu, završena je. Druga faza sastojaæe se u onemoguæavanju teroristima da bilo gde nadju utoèište.

U svetu ima još terorista al-Kaide, koji nesumnjivo žele da ponovo preuzmu Avganistan. Ali amerièki narod je èvršæi i uporniji od bilo kog teroriste.

Ima i drugih, pored terorista, koji predstavljaju opasnost za demokratske slobode. Predsednik Buš je naveo tri zemlje kao sastavne delove osovine zla. Jedna od njih je Irak, kojim vlada Sadam Husein. Kako je predsednik Buš rekao: ”neæemo dozvoliti jednom od najopasnijih lidera u svetu da poseduje najopasnija oružja, i da Sjedinjene Države i njihove prijatelje i saveznike drži kao taoce.“ Režimi kao oni u Iranu i Severnoj Koreji, takodje su navedeni kao opasni. Svi režimi koji razmišljaju da poèine zlodela trebalo bi da znaju da æe naiæi na otpor i da æe biti zaustavljeni.

XS
SM
MD
LG