Linkovi

Debata u crnogorskom parlamentu o novim odnosima u federaciji - 2002-03-27


U uvodnom ekspozeu, crnogorski premijer Filip Vujanovic rekao je da je novi odnos Srbije i Crne Gore blizi konfederaciji nego federalnom uredjenju i potencirao da potpisani sporazum jasno utvrdjuje da dostignuti nivo ekonomskih reformi u drzavama clanicama predstavlja dobru polaznu osnovu za njihove medjusobne odnose:

“Fakticki, ekonomski suverenitet Crne Gore u budzetskoj, monetarnoj, carinskoj, spoljnotrgovinskoj i poreskoj sferi prvi put se verifikuje u sasvim jasnu samostalnost, uz dinamiziranje ekonomskih reformi prema sopstvenim mogucnostima i potrebama. Zajednicko trziste postaje odgovornost drzava clanica, a ne zajednice, cime se na potpuno jasan nacin iskazuje ekonomski suverenitet drzava clanica”.

Replicirajuci premijeru Vujanovicu, predsjednik SNP Predrag Bulatovic je rekao:

“Vama zahvalnost, jer ste odustali od referenduma, odustali ste od nezavisnosti koja je bila uslov svih uslova, na tri godine, glasali ste i potpisali sporazum kojim je zajednicka drzava Srbija i Crna Gora sa jednim medjunarodno pravnim subjektivitetom. Nema medjudrzavnog ugovora nego ustavna povelja, koja nece stupiti na snagu sve do onog trenutka dok poslanici SNP-a u saveznom partlamentu ne glasaju za to”.

Predsjednik vlade Filip Vujanovic uzvratio je Bulatovicu nabrajanjem elemenata potpisanog sporazuma koje DPS smatra svojim najvecim dostignucima:

“Ne objasnjavate da ste ostali bez Jugoslavije, ne objasnjavate da ste ostakli bez zajednicke drzave, ne objasnjavate da se izgubila prica o Kosovu, ne objasnjavate pricu o Republici Srpskoj koja je bila oslonac svih vasih politickih prica, ne objasnjavate dio ekonomskog sadrzaja. Treba objasniti svojim gradjanima sve to, a ostati dosledan”.

Koalicioni partner DPS, Socijal-demokratska partija, za razliku od koalicije za YU, izrazio je nezadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma. Ranko Krivokapic, predsjednik SDP:

“Ovaj sporazum nije sporazum koji gradjanima Crne Gore na tri godine omogucava ubrzani razvoj, ubrzane reforme, ubrzano rjesavanje pravih zivotnih pitanja, nego je sporazum koji nas za tri godine ostavlja na teretu necega sto je prije bilo stracara, a u hijerarhiji gradjevinskih objekata, ne znam sta je manje od stracare – mozda je to nicija zemlja”.

Dodajmo da je danasnja sjednica prekinuta oko 15 sati zbog, ispostavilo se, lazne dojave da je u zgradi parlamenta podmetnuta bomba.

XS
SM
MD
LG