Linkovi

Konferencija obaveštajnih funkcionera o terorizmu - 2002-03-27


Delegate je na dvodnevnom forumu pozdravio ruski predsednik Vladimir Putin, koji je naglasio da je u borbi protiv terorizma potrebna svetska saradnja. Ruska novinska agencija Itar tas prenosi da je predsednik Dume Genadij Seleznjov zatražio od Ujedinjenih nacija usvajanje rezolucije kojom bi se formulisala opšta definicija terorizma. Tom rezolucijom bi se obavezale države potpisnice da spreèavaju teroristièke akte i kažnjavaju poèinioce.

Generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, Jan Kubis, takodje se založio za globalnu strategiju u borbi protiv terorizma, ali i upozorio da to ne sme biti izgovor za eliminisanje politièkih neprijatelja i gušenje slobode govora. On je naglasio da zemlje moraju da slede demokratske standarde u borbi protiv terorizma. Itar tas prenosi da je potpredsednik Evropskog parlamenta Renco Imbeni upozorio da se protiv terorizma ne može boriti iskljuèivo vojnim sredstvima. Zbog toga on je pozvao na opsežnu kampanju protiv siromaštva i nejednakosti u savremenom svetu. Sankt Peterburški forum organizovali su Savet Evrope i inter-parlamentarna Skupština Zajednice nezavisnih država, koju saèinjavaju bivše Sovjetske republike.

Kako se navodi u zvaniènom programu, delegati æe raspravljati o boljoj saradnji u oblastima razmene informacija, usaglašavanja kaznenog zakonodavstva i suzbijanja finansiranja organizovanog kriminala i teroristièkih grupa.

Ovaj forum održava se u istom gradu gde je poèetkom nedelje održan sastanak bez presedana, na kome su se okupili predstavnici najveæih svetskih obaveštajnih i bezbednosnih službi, ruske FSB, amerièke CIE i FBI-ja, britanskog MI-5 i ostalih, iz Azije i Evrope. Svetski obaveštajci i policajci takodje su razgovarali o boljoj saradnji u borbi protiv terorizma. Koliko su svetske službe bezbednosti aktivne posle septembarskih napada na Ameriku, govori i izjava predsednika Putina data na poèetku Foruma u Sankt Peterburgu. ”Terorizam predstavlja pretnju bez presedana“, rekao je Putin i upozorio da nijedan zemlja, koliko god bila moæna, ne može da se uspešno sama bori protiv njega.

XS
SM
MD
LG