Linkovi

Situacija u Avganistanu i dalje napeta - 2002-03-26


To podruèje se nalazi oko mesta Host, u istoènom Avganistanu, u blizini pakistanske granice i manje od stotinu kilometara od regiona Šah-i-Kot gde su se amerièke, avganistanske i druge koalicione trupe borile protiv boraca Al Kaide i Talibana.

Vazduhoplovni general major Džon Rosa nije želeo da precizira da je u toku pregrupisavanje snaga Al Kaide i Talibana. Medjutim, on je rekao da je situacija napeta.

“To ostaje opasno mesto. Nastavljamo da nadziremo to podruèje, sakupljamo obaveštajne podatke i - sada reæi nešto više o tome, verovatno, ne bi bilo na mestu,“ rekao je general Rosa.

Glavni predstavnik Pentagona, Viktorija Klark, izjavila je da amerièki vojni stratezi i dalje oèekuju da pronadju, kako se izrazila, džepove otpora Al Kaide i Talibana, mada su borbe veæih razmera u Avganistanu uglavnom završene:

“Uvek vredi ponoviti da oèekujemo dodatne dzepove otpora,“ rekla je ona. ”Ti ljudi deluju tako što nastoje da se na neki naèin pregrupisu.”

Pentagon odbacuje nove izvestaje u kojima se navodi da su lider Al Kaide i jedan og njegovih glavnih saradnika nedavno vidjeni u podrucju Host. Funkcioneri kažu da amerièke trupe i dalje tragaju za bin Ladenom, ali ukazuju da ni jedna dosadasnja informacija o njegovom mestu boravka nije bila verodostojna.

XS
SM
MD
LG