Linkovi

Albanski osudjenici preseljeni na Kosovo - 2002-03-26


Prema sporazumu potpisanom prošle nedelje sa meðunarodnom civilnom misijom na Kosovu, beogradske vlasti predale su danas u popodnevnim satima kod sela Merdare policiji UNMIK-a 145 kosovskih Albanaca koji su bili u zatvorima u Srbiji. Autobusi sa oznakama Ujedinjenih nacija u kojima su doveženi osuðenici Albanci, pešli su nešto posle 16 sati administrativnu granicu Srbije i Kosova, a sprovela ih je policija meðunarodne civilne misije.

Reè je o izvršavanju meðunarodnih obaveza koje su potpisali predstavnici Jugoslavije i UNMIK-a, rekao je novinarima zamenik generalnog sekretara Vlade Srbije Goran Jovièiæ i objasnio da ovim premeštanjem nisu obuhvaæeni Albanci koji su izvršili krivièna dela na teritoriji uže Srbije, što podrazumeva da meðu njima nisu i lica koja su poèinila krivièna dela na jugu Srbije. Èetiri autobusa sa kosovskim Albancima, uz jaku policijsku pratnju, krenula su iz Niša nešto posle 14 sati. Sekretar republièkog Ministarstva pravde Bruno Vekariæ izjavio je ranije danas da je sedam albanskih osuðenika izrazilo želju da ne bude prebaèeno na Kosovo, veæ da kaznu odsluže u Srbiji, a zatim saopštio da se danas prebacuje 145 zatvorenika iz kazneno–popravnih ustanova Sremska Mitrovica i Niš, od èega 104 iz Niša i 41 iz Mitrovice.

Komentarišuæi prebacivanje albanskih zatvorenika iz srpskih zatvora na Kosovo advokat iz državnog Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vladimir Božoviæ ocenio je da je taj posao trebalo izvesti mnogo ranije, a ne samo nekoliko dana uoèi roka koji je postavio Kongres Sjedinjenih Amerièkih Država.

Beogradske vlasti uskoro æe se izjasniti o još jednom nedavno potpisanom sporazumu. Srpski parlament, naime, raspravljaæe po hitnom postupku na predlog republièke Vlade o sporazumu za preureðenje odnosa izmeðu Srbije i Crne Gore. Predsednik parlamenta Nataša Miæiæ izrazila je oèekivanje da bi rasprava na ovu temu kao treæa taèka dnevnog reda mogla da zapoène sredinom iduæe nedelje.

XS
SM
MD
LG