Linkovi

Djukanoviæ: ”Sporazum je izraz suverenosti Crne Gore“ - 2002-03-26


“Dokument uvazava cinjenicu da je Crna Gora duboko podijeljena po pitanju nezavisnosti”, rekao je Djukanovic i naglasio da “medjunarodna zajednica nije imala razumijevanja za dinamiku kojom je planirano zaokruzenje crnogorske drzavnosti”:

“Po meni, jedna od kljucnih odrednica sporazuma jeste verifikacija dostignuog nivoa ekonomskih reformi, sto je polazna osnova za harmonizaciju ekonomskog sistema Crne Gore sa ekonomskim sistemom EU. Sve to sto smo postigli na monetarnom, poreskom i budzetskom planu, u oblasti spoljno-trgovinskog i carinskog sistema, u sferi bezbjednosti i spoljne politike, ovim sporazumom dobilo je izraz pune suverenosti Crne Gore. S obzirom da u ovom trenutku u Srbiji nije bilo razumijevanja za, siguran sam, u bliskoj perspektivi obostrano prihvatljivu opciju nezavisnosti, smatram da je ovaj sporazum jedini moguci okvir za takve medjusobne odnose u prelaznom periodu. U ovom trentku, prije svih, kod EU i Amerike, nije bilo razumijevanja za nase planove da u maju ove godine donesemo referendumsku odluku o drzavno-pravnom statusu. Ovim sporazumom mi smo uvazili interese Evrope i medjunarodne zajednice u regionu i istovremeno obezbijedili garancije da kroz tri godine slobodno mozemo odluciti o vlastitom drzavnom demokratskom putu,” rekao je Djukanovic. . Predsjednik Djukanovic je dodao da je sporazum uvazio politicku realnost u Crnoj Gori i da, kako je rekao, ”pruza ravnopravnu sansu snagama koje preferiraju samostalni drzavni put Crne Gore, kao i onima koji smatraju da je bolji izbor u zajednickoj drzavi sa Srbijom”.

Nakon Djukanovicevog izlaganja, predsjednik SNP Predrag Bulatovic izrazio je protest zbog toga sto je predlagac akta o prihvatanju sporazuma predsjednica Skupstine Vesna Perovic, a ne vlada Crne Gore, zbog cega je ta stranka trzaila pauzu do sjutra:

“Ne treba imati mnogo razreda politicke skole pa vidjeti da je rijec o jednom scenariju prevare u kome ucestvuju Liberalni savez, SDP I DPS. Oni hoce od koalicije Zajedno za Jugoslaviju vecinu za ‘polazne osnove’, jer to SDP i liberali ne daju, da bi kasnije napravili novu vecinu i pokusali da u daljoj proceduri oko ustavne povelje nastave proces rusenja zajednicke drzave”

Na pocetku Djukanovicevog izlaganja, sjednicu je demonstrativno napustio poslanicki klub Liberalnog saveza, sto je portparol ove stranke Slavko Perovic obrazlozio time sto se taj sporazum, kako je rekao, ”u Crnoj Gori smatra cinom izdaje, a mi za cin izdaje ne trebamo obrazlozenje. Mi prisustvujemo jednoj strasnoj situaciji da se izdaja zeli prometnuti u dobro i da se zeli nastaviti tim putem”

Perovic je dodao da bi, zbog beogradskog potpisa, u najmanju ruku trebalo ocekivati ostavke predsjednika Djukanovica i premijera Vujanovica.

XS
SM
MD
LG