Linkovi

Sveèano dodeljene nagrade Amerièke akademije za film - 2002-03-25


Heli Beri, koja se na sceni pojavila ophrvana snažnim emocijama, postala je prva amerièka glumica afrièkog porekla koja je osvojila Oskara za glavnu žensku ulogu. Ona je svoje priznanje posvetila afroamerièkim glumcima koji su bili zvezde pre nje.

”Ovo se tièe mnogih ljudi koji su igrali pre mene i poploèali ovaj put, kao i onih koji su se borili zajedno sa mnom, ali i onih koji æe doæi i èiji æe put biti lakši. Dakle nije reè samo o meni, koliko o mnogim drugim ženama obojene kože...“

Drugi afroamerièki glumac, koji je sinoæ osvojio Oskara za ulogu nepoštenog policajca u filmu ”Dan obuke,“ jeste Denzel Vašington. On je posebno istakao zasluge veterana medju afroamerièkim glumcima, Sidnija Poatjea, kome je dodeljen Oskar za životno delo. Poatje je istu nagradu dobio 1963., za naslovnu ulogu u filmu ”Lilies of the Field“, i do sada je bio jedini crni glumac nagradjen Oskarom.

Filmska bajka, ”Gospodar prstenova,“ prvi iz serije o patuljcima Hobitima, osvojio je èetirio Oskara: za kameru, šminku, vizuelne efekte i originalnu muziku...

Drama ”Blistavi um“ osvoljila je takodje 4 Oskara, ukljuèujuæi priznanje onu za najbolji film. Tumaèu glavne muške uloge u tom filmu, Raselu Krouu, izmakla je nagrada za najboljeg glumca, iako je njegov lik hendikapiranog matematièara posebno hvaljen. To delo, zasnovano na istinitoj prièi, kritikovano je zbog zanemarivanja loših strana života glavnog junaka. Oni koji brane taj film tvrde da su tu kampanju smislile protivnièke kompanije kako bi potkopale njegovu popularnost. Reditelj filma ”Blistavi um,“ Ron Hauard, proglašen je za najboljeg reditelja, a glumica Dženifer Koneli dobila je nagradu za najbolju sporednu ulogu. Film je dobio Oskara i za scenario.

Mjuzikl Mulen Ruž osvojio je nagradu Amerièke akademije za film, za scenografiju i kostim. Ratni film “Black Hawk Down” dobio je Oskara za montažu slike i za zvuk. U novoj kategoriji za celoveèernji animirani film ove godine titulu najboljeg je odneo ”Shrek“.

Na opšte iznenadjenje britanski glumac Džim Broudbent osvojio je Oskara za sporednu mušku ulogu u delu ”Ajris,“ prièi o književnici Ajris Mardok, koji je patila od Alchajmerove bolesti.

Pevaè - kompozitor Rendi Njumen osvojio je svog prvog Oskara za ” If Didn’t Have You” - ”Kad ne bih imao tebe,“ jednu od pesama iz animiranog filma ”Monsters Inc.“

Za najbolji strani film proglašena je satira na rat, pod naslovom ”Nièja Zemlja,“ bosanskog reditelja i scenariste Danisa Tanoviæa.

Sveèanost dodele Oskara otvorio je glumac Tom Kruz, zapitavši da li je ispravno proslavljati filmsku umetnost posle teroristièkih napada od 11. septembra. Ali, kako je rekao, magija pokretnih slika sada je potrebnija nego ikada.

Osobenjak medju glumcima i rediteljima, Vudi Alen, prvi put je došao na dodelu Oskara da bi prikazao kolaž od filmskih scena koje opisuju njegov rodni Njujork. Iza pozornice, reditelja su pitali kako æe u svojim buduæim filmovima, posle rušenja Svestkog Trgovinskog centra, prikazivati izmenjeno nebo velegrada:

”Sada, kada budem snimao tu oblast Njujorka, oblakoderi æe nedostajati, ali smatram da bi bilo besmisleno to izbegavati u kadru i zauzimati nerealan stav prema tome. To je bila užasna tragedija, ali to je stvarnost.“

Njujork i dalje ima predivan horizont, kaže Vudi Alen, a što se njegovog stvaralaštva tièe rekao je da æe i dalje snimati svoje filmove u toj metropoli.

XS
SM
MD
LG