Linkovi

Crna Gora traži dogovor i o saveznim izborima - 2002-03-25


SNP, rekao je danas njen portparol Dragan Koprivica, trazice ne samo da bude definisano pitanje vanrednih izbora, vec ce zahtijevati i da se delegiraju clanovi komisije koji ce raditi na ustavnoj povelji. “SNP ocekuje da Skupstini Crne Gore bude podnesen predlog zakljucaka kojima ce se definisati da ce nakon usvajanja ustavne povelj, od strane skupstina republika clanica i od strane Savezne skupstine, biti odrzani savezni izbori i to od strane gradjana Crne Gore, na neposrednim i tajnim izborima po proporcionalnom izbornom sistemu. Takodje, Skupstina Crne Gore treba da delegira clanove ustavne komisije koji ce raditi na ustavnoj povelji. Ovaj vrhovni, suvereni pravno polticki akt usvojice pored skupstine republika clanica i Savezna skupstina”

Koprivica je dodao da ce u cilju preciziranja ovih, kako je naglasio, veoma vaznih pitanja, SNP na sjutrasnjoj sjednici parlamenta podnijeti odgovarajuce amandmane na zakljucke koji ce biti predlozeni.

Inace, Beogradski sporazum na pocetku sjutrasnje sjednice poslanicima i javnosti prezentovace predsjednik republike Milo Djukanovic, a ocekuje se da za prihvatanje tog dokumenta, osim Djukanoviceve DPS, glasaju stranke koalcije za YU.

Potpredsjednik parlamenta Dragan Kujovic, demantovao je danas neke najave da poslanicki klub DPS nece jedinstveno podrzati sporazum:

“Poslanicki klub je vec potvrdio svoje jedinstvo na Glavnom odboru. Rasprava poslije sest sati je pokazala da nema razloga za disonantne stavove i opredjeljenja…”

Inace, mnogo vise od sjutrtasnje sjednice republickog parlamenta, crnogorsku javnost zaokuplja mogucnost formiranja nove vlade os stranaka iz bloka za nezavisnost. U saopstenju za javnost DPS koje je procitao clan IO te stranke Predrag Sekulic komentarisu se zahtjevi liberala i SDP-e da im se ustupi mjesto premijera: “Od toga, da budemo jasni, nema nista. Jesmo iskreno predani saradnji i nastojanju da ocuvamo jedinstvo crnogorskog bloka. Medjutim, necemo predavati vlast bez izbora onima kojima narod u prethodnih 12 godina to nije povjerio.

Ukoliko ipak vanredni izbori budu neminovnost, proceduralne nedoumice mogle bi onemoguciti njihovo odrzavanje prije jeseni.

XS
SM
MD
LG