Linkovi

Uspešno završeni pregovori sa MMF-om - 2002-03-22


Jugoslovenska delegacija uspešno je završila dvonedeljne pregovore sa misijom Meðunarodnog monetarnog fonda i sklopila novi trogodišnji finansijski sporazum od 800 miliona dolara a istovremeno je usaglašen Memorandum o ekonomskoj politici kao osnov za povlaèenje èetvrte, poslednje tranše postojeæeg stend-baj aranžmana od 65 miliona dolara.

Misija Meðunarodnog monetarnog fonda izrazila je zdovoljstvo dobrim ekonomskim rezultatima ostvarenim u jugoslovenskoj privredi. Izuzetno povoljan utisak na misiju ostavili su kontinuirano dobri rezultati, ukljuèujuæi smanjenje inflacije u 2001. za dve treæine, snažan rast bruto društvenog proizvoda i više nego udvostruèene devizne rezerve Narodne banke a kao kljuèni ciljevi ekonomske politike do 2005. godine predviðeni su poboljšanje životnog standarda graðana, svoðenje inflacije na nivo zemalja Evropske Unije i novi rast deviznih rezervi kako bi se obezbedila elastièna spoljna pozicija, navodi se u saopštenju misije MMF-a.

Povodom potpisanog sporazuma sa Meðunarodnim monetarnim fondom guverner Narodne banke Jugoslavije Mlaðan Dinkiæ izjavio je da to znaèi da MMF sada ima mnogo veæe poverenje u kreatore ekonomske politike nego što je to do sada bilo, znaèi da smo mnogo sigurnija zemlja za ulaganja nego što smo bili pre godinu dana i faktièki znaèi da idemo pravim putem.

XS
SM
MD
LG