Linkovi

Napredak na amerièko-ruskim razgovorima o nuklearnom naoružanju - 2002-03-22


Amerièki državni podsekretar Džon Bolton kaže da su Sjedinjene Države i Rusija ponovo potvrdile svoju nameru da u znaèajnoj meri smanje svoje nuklearne arsenale. Bolton je rekao da su Sjedinjene Države spremne da smanje broj strateških orudja za dve treæine, sa šest hiljada na izmedju 1700 i 2200. On je dodao da bi Rusija mogla da smanji broj svojih orudja èak na svega 1500. Ali, kako kaže Bolton, gledišta se još uvek razlikuju u vezi sa preciznim prebrojavanjem raketa èiji broj treba smanjiti, kao i da li bi ih trebalo uništiti ili smestiti u skladište:

”Presedan uèinjen u ranijim sporazumima o kontroli naoružanja bio je u tome što se u njima nije pominjalo šta æe se uèiniti sa bojevim glavama koje se povlaèe iz službe. Neke idu u skladište, neke se demontiraju, a neke se koriste u druge svrhe. Mislim da su se strane složile da, ako žele da postignu sporazum pre samita u maju, onda moraju da se usredsrede na temu koja nas najviše zabrinjava, a to su bojeve glave koje su u operativnom stanju.“

Džon Bolton je rekao da Sjedinjene Države žele da se i bojeve glave u operativnom stanju ubrajaju u smanjenje obima naoružanja. Radi se o bojevim glavama koje su montirane na rakete-nosaèe, spremne za ispaljivanje. On je dodao da Rusija želi da se u smanjenje ubroje i bojeve glave i rakete-nosaèi. Bolton je rekao da se dve zemlje još nisu dogovorile ni o merama za verifikaciju uzajamnih smanjenja nuklearnih bojevih glava. Osim toga, kaže on, Sjedinjene Države su u nacrt sporazuma unele odredbu o odstupanju od dogovora:

”Predložili smo Rusima da bi, umesto stvarnog povlaèenja iz sporazuma, trebalo da postoji mehanizam prema kome bismo mogli da se obaveštavamo unapred, ukoliko budemo smatrali da su se medjunarodne geostrateške okolnosti promenile u tolikoj meri da bi broj aktivnih bojevih glava trebalo promeniti. Tako bismo mogli da se prilagodimo novom broju bojevih glava, a da se ipak ne povlaèimo iz sporazuma. Imali smo neke interesantne diskusije o tome. Mislim da je ispravno reæi da još uvek nismo postigli saglasnost.“

Podsekretar Bolton je ovu rundu razgovora nazvao veoma plodnom, dodajuæi da æe on i ruski pregovaraè Grigorij Mamedov održati èetvrtu rundu razgovora ovog meseca, u Moskvi.

XS
SM
MD
LG