Linkovi

Pljušte zahtevi za podnošenje ostavki - 2002-03-20


Afera Perišiæ i dalje je u prvom planu srpske javnosti. Lider Pokreta za demokratsku Srbiju i sada veæ bivši potpredsednik republièke Vlade, Momèilo Perišiæ, izjavio je na konferenciji za novinare da je ostavku podneo kako bi spasao Vladu, ali da æe nastaviti da se bavi politikom kao lider svoje stranke i savezni poslanik. Perišiæ je ponovo negirao da je amerièkom diplomati predao državna dokumenta i ocenio sasvim normalnim èinjenicu da se politièari sastaju sa ljudima koj predstavljaju drugu zemlju. Perišiæ nije želeo da precizira da li se i ranije sastajao sa amerièkim diplomatom niti šta je bio predmet njihovog razgovora 14. marta, na dan kada su privedeni pod sumnjom za špijunažu.

Na pitanje da li je amerièkom diplomati predao neka dokumenta, Perišiæ je odgovorio »niti sam šta davao, niti šta uzimao«.

Afera Perišiæ znaèajno je opteretila odnose unutar vladajuæe koalicije. Njeno predsedništvo sinoæ je ponovo zatražilo od jugoslovenskog predsednika Koštunice da smeni šefa vojne obaveštajne službe, generala Acu Tomiæa,a ukoliko on to ne uèini, srpski premijer Zoran Ðinðiæ zapretio je da æe prekinuti saradnju sa jugoslovenskim predsednikom na pitanju bezbednosti.

S druge strane, Koštunica je odgovorio da kao izabrani nosioci funkcija u državi, ni on ni premijer Ðinðiæ ne mogu jedan drugom odricati saradnju ni u jednoj oblasti.

Koštunica je za ponedeljak najavio sednicu Vrhovnog saveta odbrane na kojoj æe detaljno biti razmotreni svi aspekti sluèaja Perišiæ i preduzeti odgovarajuæi koraci.

A povodom sve uèestalijih zahteva iz suprotstavljenih politièkih tabora da jugoslovenski predsednik, odnosno srpski premijer, treba da podnese ostavku, Ðinðiæ je izjavio da ostavku uvek treba da podnese neko ko je mogao da zna nešto i imao priliku da zna ali nije znao, niti preudzeo korake. ”Što se tièe Vlade Srbije nije postojao nikakav naèin da mi znamo bilo šta, bilo da je taèno ili nije, zbog toga što je to od nas skrivano. Što se tièe gospodina Koštunice, on je imao vrlo mnogo moguænosti da to zna i verovatno je znao jer su èlanovi njegovog kabineta to znali,“ rekao je Ðinðiæ. Povodom zahteva Predsedništva DOS–a da se smeni šef vojne obaveštajne službe general Aco Tomiæ, potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami rekao je da æe se lider te partije i predsednik jugoslavije Vojislav Koštunica uskoro oglasiti. Šami je ocenio da je general Tomiæ u aferi Perišiæ radio svoj posao i to, kako je rekao, oèigledno dobro. Od vojne bezbednosti ne može se oèekivati da obaveštava javnost o svojim aktivnostima, objasnio je potpredsednik Demokratske stranke Srbije Zoran Šami.

XS
SM
MD
LG