Linkovi

Inicijativa za jaèanje bezbednosti na amerièkim granicama - 2002-03-19


Predstavnik Bele kuæe, Ari Flajšer, izjavio je da je predsednik primio predlog svog tima za domaæu bezbednost o unapredjenju pograniène bezbednosti:

”Jutros je na sastanku Saveta za domaæu bezbednost predsedniku podnet plan o unapredjenju bezbednosti amerièkih granica,” objavio je Flajšer.

Glavni predlog koji se razmatra odnosi se na integraciju dve agencije koje dele odgovornost za ulazak ljudi i dobara u SAD. Jedna je Služba za useljenje i naturalizaciju, a druga je Carinska služba. Flajšer je izjavio da pedsednik razmatra taj predlog, ali da još nije doneo odluku:

”Ta stvar se razmatra. Predsednik je veoma zadovoljan što administracija iznosi dobre predloge za zaštitu granice. Neki od tih predloga ukljuèuju i spajanje razlièitih vladinih agencija.”

Kongres bi morao da potvrdi spajanje tih agencija. Flajšer je izjavio da pristalice takvog plana veruju da bi se time unapredila koordinacija medju hiljadama federalnih službenika, koji štite amerièke granice, ali su zaposleni u raznim agencijama.

Glavni predsednikov savetnik za domaæu bezbednost zalaže se za tu ideju veæ duže vreme. Šef kancelarije za domaæu bezbednost, Tom Ridž, veæ mesecima govori o modernizaciji procesa zaštite pograniènog podruèja. Medjutim, predstavnik Flajšer je naglasio da ukoliko ne dodje do integracije, nova agencija neæe biti pod Ridžovom direktnom kontrolom. Flajšer je izjavio da æe ona postati deo jednog od postojeæih sekretarijata. Carinska služba je sada deo Sekretarijta za finansije, dok je Služba za imigraciju i naturalizaciju deo Sekretarijata za pravosudje.

XS
SM
MD
LG