Linkovi

Turneja potpredsednika SAD po Bliskom istoku - 2002-03-19


Potpredsednik Èejni kaže da je spreman da se sastane sa Jaserom Arafatom veæ sledeæe nedelje što bi predstavljalo kontakt na do sada najvišem nivou izmedju Bušove administracije i Palestinaca. Èejni kaže da Arafat najpre mora da ispuni uslove uspostavljanja primirja koje je prošle godine formulisano uz posredstvo direktora CIE, Džordža Teneta.

”Ne mogu da dovoljno naglasim koliko je bitno da ove nedelje predsedavajuæi Arafat preduzme korake ka uspostavljanju primirja i Tenetovog radnog plana. Konkretno, on treba da sa svojim narodom raspravi koliko je važno zaustaviti nasilje i terorizam, te da izda jasne instrukcije svojim bezbednosnim službama da sprovode primirje i da vrši nadzor nad timprocesom kako bi obezbedio da realizaciju Tenetovog radnog plana,“ rekao je Èejni.

Palestinci, koji su u poèetku bili veoma kritièni prema potpredsedniku Èejniju pošto se nije sastao sa Arafatom tokom sadašnje posete, pozdravili su saopštenje da bi sastanak ipak mogao biti održan u buduænosti. Amerièki izaslanik za Bliski istok Entoni Zini pokušava da posreduje u sklapanju primirja i zaustavi gotovo jednoipogodišnje izraelsko-palestinsko krvoproliæe. Na konferenciji za novinare, izraelski premijer Šaron je rekao da je voljan da ukine ogranièenja kretanja koja su nametnuta Arafatu, kada primirje bude na snazi. Palestinski lider želi da prisustvuje arapskom samitu sledeæe nedelje u Bejrutu. Šaron je ostavio otvorenom moguænost da Arafatu možda neæe biti dozvoljeno da se vrati ukoliko se nasilje ponovo rasplamsa, ili ako palestinski lider održi zapaljivi govor na samitu. Izraelsko palestinski konflikt je dominantna tema na Èejnijevoj bliskoistoènoj turneji, iako je prvobitna ideja bila da se potpredsednik koncentriše na amerièki rat protiv terorizma i na optužbe da Irak pokušava da nabavi nuklearno oružje. Potpredsednik je jasno istakao da su to i dalje prioriteti Bušove administracije.

”Zabrinjavaju nas pokušaji Iraka da se domogne oružja masovnog uništenja, i èinjenica da se iraèka vlada ne pridržava rezolucije Saveta bezbednosti UN-a 687, izglasane na kraju Rata u zalivu, kojom se Irak obavezao da uništi sve oružje masovnog uništenja. Mi znamo da se to nije desilo,“ rekao je amerièki potpredsednik.

Dik Èejni je ponovo podvukao da Bušova administracija još nije donela odluku moguæoj vojnoj kampanji protiv vlade iraèkog predsednika Sadama Huseina.

XS
SM
MD
LG