Linkovi

Operacija završena, ali ne i opasnost od terorista - 2002-03-15


Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je ukazao da se borbe stišavaju i da su ušle-po njegovim reèima-u fazu pretrage.

”Koalicione snage su veæim delom u fazi pretrage. One vrše veoma detaljnu pretragu peæina i rašæišæavaju oblasti u kojima su vodjene borbe.“

Ramsfeld je naveo pred novinarima u Pentagonu da amerièke i koalicione snage, koje sada sadrže manje od hiljadu vojnika, pronalaze oružje, municiju i obaveštajne podatke.

Ramsfeld nije izneo pojedinositi, ali je ukazao da su neki borci al-Kaide i Talibana mogli pobeæi sa bojnog polja južno od Gardeza. Sekretar za odbranu je upozorio da ti i drugi ostaci Al-Kaide i Talibana u Avganistanu i susednim zemljama jos uvek predstavljaju pretnju.

“Oni su èvrsto rešeni da napadnu amerièke vojne snage i interese u Avganistanu i drugde u pokušaju da pokažu svoju snagu.“

Amerièke trupe su zatvorile preko pet stotina èlanova al-Kaide i Talibana od poèetka vojnih operacija u oktobru prošle godine. Neki od zatvorenika su u Avganistanu, dok su drugi u specijalnom zatvoru u amerièkoj pomorskoj bazi u zalivu Gvantanamo, u Kubi.

Sekretar za odbranu Ramsfeld je izvestio da su funkcioneri sada okonèali izradu propisa za specijalne vojne tribunale pred koje bi mogli biit izvedeni neki zatvorenici.

“Sigurni smo da æe to dovesti do, pravednog. ispravnog, uravnoteženog ishoda.“

Ramsfeld je, medjutim, odbio da iznese bilo kakve pojedinosti. Prema njegovim reèima, funkcioneri planiraju da vremenom objave informacije koje æe objasniti sudsku proceduru.

XS
SM
MD
LG