Linkovi

SAD osudjuju hapšenje amerièkog diplomate u Beogradu - 2002-03-15


”Prošle noæi je samovoljno uhapšen, fizièki zlostavljan, i 15 sati držan od strane vojnih organa -- bez moguænosti da kontaktira ambasadu -- jedan zvaniènik amerièke ambasade u Beogradu, koji se sastao sa potpredsednikom Vlade Srbije Momèilom Perišiæem u jednom beogradskom restoranu“ rekao je Bauèer i nastavio: ”Sada je pušten na slobodu i nalazi se u ambasadi. Sjedinjene države su ogorèene neopravdanim pritvaranjem amerièkog diplomate. Zbog ovakvih akcija jugoslovenske vojske uložili smo oštar protest jugoslovenskim vlastima i kabinetu predsednika Jugoslavije. Veæ smo preneli našu poruku ministarstvu spoljnih poslova i sada smo u kontaktu sa predsednikovom kancelarijom.“ -- rekao je portparol Stejt departmenta, Rièard Bauèer.

”Zabrinuti smo zbog našeg diplomate ali i zbog ovakvih poteza protiv jednog izabranog zvaniènika u srpskoj vladi,“ ukazao je Bauèer. ” Oni koji su ih pritvorili naknadno su identifikovani kao pripadnici vojne policije Vojske Jugoslavije. Oni nisu nosili uniforme, nisu su pokazali službenu identifikaciju, i prosledili su sa saslušanjem našeg diplomate,“ naglasio je portparol Stejt departmenta. Na pitanje novinara da li je taèno da je Perišiæ želeo da preda amerièkom diplomati dokumenta vezana za sudjenje Slobodanu Miloševiæu u Hagu, Bauèer je rekao da ne zna ko objavljuje takve izveštaje, i da zvanièni Vašington osudjuje pritvaranje amerièkog diplomate bez obzira pod kakvim je uslovima ono obavljeno. Dodao je da tako nešto ne bi smelo da bude dopušteno od strane nadležnih vlasti.

”Siguran sam da æe oni imati brojne razloge za ovakvo pritvaranje, ali naš stav je da je to nedopustivo. Kao prvo, hapšenje i saslušavanje jednog diplomate je nedopustivo, i kao drugo, takva vrsta napada na jednog izabranog zvaniènika je takodje nešto na šta gledamo sa velikom zabrinutošæu“, rekao je Bauèer.

Na pitanje kako se zove pritvoreni diplomata, Bauèer je rekao da ne zna, ali da misli da je obavljao funkciju prvog sekretara u ambasadi. On je rekao da je diplomata bio fizièki napadnut, ali da nije doživeo povrede koje bi zahtevale lekarsku pomoæ. Novinare je zanimao razlog sastanka Perišiæa i amerièkog diplomate. Bauèer je rekao da ne zna da li su oni prijatelji, ali da je normalna praksa da diplomate sa predstavnicima vlasti zemlje u kojoj se nalaze kontaktiraju na razlièite naèine, pa i za veèerom.

XS
SM
MD
LG