Linkovi

Samit Evropske unije - 2002-03-15


Liderima Evropske unije su se iza zatvorenih vrata pridružili lideri iz 13 zemalja koje oèekuju da æe se prikljuèiti tom bloku u predstojeæim godinama. Jugoslovenski predsednik Vojislav Koštunica i crnogorski predsednik Milo Djukanoviæ, koji takodje prisustvuju samitu, obavestili su evropske lidere o sporazumu postignutom uz posredovanje Evropske unije, kojim æe u okviru nove federacije Crna Gora i Srbija ostati zajedno.

Španija je podigla visok bezbednosni štit oko mesta na kojem se održava samit i stacionirala hiljade dodatnih pripadnika policije kako bi osujetila nasilje demonstranata protiv globalizacije. Vlasti su takodje zabrinute zbog moguæih napada baskijske separatistièke grupe ETA i islamskih terorista i razmestile su protivavionske projektile i borbene avione kako bi spreèile napade poput onih izvršenih 11. septembra.

Osnovni cilj samita je zalaganje za liberalizaciju evropskog energetskog tržišta, kao i tržišta rada i finansijskih usluga. Medjutim, Francuska i Nemaèka, dve kljuène èlanice Unije, održavaju izbore ove godine i njihovi lideri ne žele da razgneve moæne radnièke sindikate i druge interesne grupe. Stoga je verovatno da æe biti postignut samo neznatan napredak na planu ekonomske reforme.

XS
SM
MD
LG