Linkovi

Buš: SAD neæe posustati u borbi protiv terorizma - 2002-03-15


Predsednik je rekao vojnicima da oni vode - kako se izrazio - ”neumornu i nepopustljivu“ borbu za ukidanje opasnosti od terorista, koji pokušavaju da se reorganizuju posle poraza u Avganistanu:

”Oni žele da pokušaju da se pregrupišu i žele da nas napadnu. Èinimo sve što možemo da bismo ih zaustavili. Znamo njihovu strategiju. Takodje znamo da se radi o najodanijima i najopasnijima, onima koji su najmanje skloni da se predaju. Kažem vam, to su izvežbane ubice koje mrze slobodu i sve dok se slobodno kreæu mi æemo biti u opasnosti,“ rekao je predsednik Buš.

Na skupu kome su prisustvovali kako civili tako i pripadnici amerièke kopnene vojske i vazduhoplovstva, predsednik Buš je rekao da æe amerièke snage progoniti teroriste jednog po jednog i da, u drugoj fazi borbe medjunarodne kolicije protiv terorizma, Sjedinjene Države neæe popustiti u nastojanju da izvedu ubice pred lice pravde:

”Želimo da svakog teroristu nateramo da živi kao medjunarodni begunac. Stalno u bekstvu, bez ikakvog utoèišta, bez moguænosti da se organizuju, bez skrovišta, bez vlada iza kojih bi se sakrili, èak bez bezbednog prenoæišta. Biæemo uporni u tome. Videæete, biæemo uporni bez obzira na to koliko bude trajalo,“ rekao je amerièki predsednik.

Predsednik Buš je dodao da neæe dozvoliti drugim zemljama da pomažu teroristima u nabavci oružja za masovna uništavanja. Tokom ovogodišnjeg govora o stanju unije gospodin Buš je rekao da su Iran, Irak i Severna Koreja delovi ”osovine zla,“ koja ugrožava svetski mir jer bi mogla da pomogne teroristima da se domognu hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja. On danas nije pomenuo bilo koju zemlju ali je rekao da medjunarodna zajednica ne sme da dozvoli najopasnijim režimima u svetu da se udružuju sa teroristima i prete Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima:

”Biæemo uporni i neakcija neæe postojati kao moguænost,“ rekao je on. ”Ljudima koji ne poštuju život nikada se ne sme dozvoliti da kontrolišu najopasnije instrumente smrti.“

Predsednik Buš je takodje rekao da se ne sme ostaviti moguænost greške u postupanju prema oružju za masovna uništavanja. Iako Bela kuæa kaže da ne postoje planovi za neposrednu vojnu akciju protiv bilo koje od zemalja koje je predsednik nazvao ”osovinom zla,“ Buš je danas izjavio da æe njegova administracija uèiniti - kako se izrazio - ”sve što je potrebno“ da odbrani Ameriku. Predsednik Buš je iskoristio susret i ruèak sa vojnicima u bazi Fort Bragg da pozove Kongres da odobri budžet za odbranu u visini od 379 milijardi dolara, što predstavlja najkrupnije poveæanje amerièkog vojnog budžeta za dve decenije. Buš je tom prilikom izjavio da je ”cena slobode visoka, ali da nikada nije previsoka.“ On je pozvao èlanove Kongresa da odluku o vojnom budžetu uèine prvom temom o kojoj treba raspravljati.

XS
SM
MD
LG