Linkovi

Amnesty International kritikuje pad standarda ljudskih prava - 2002-03-14


Funkcioneri Amnesty International-a saopštavaju da komisija za ljudska prava - kao vrhovno telo Ujedinjenih nacija za ljudska prava - ne može da dopusti zemljama da ”zatvore oèi“ na kršenje ljudskih prava u borbi protiv terorizma. Funkcioneri Amnestija kažu kako planiraju da, kad poène sednica, usredsrede pažnju na nekoliko država, ukljuèujuæi Zimbabve i Izrael, kao i palestinske teritorije. Predstavnik Amnestija u Ujedinjenim nacijama, Melinda Èing, posebno je imenovala Izrael zbog, kako je rekla, sve veæeg kršenja ljudskih prava bez presedana. Medjutim, ona je istakla da ta grupa želi da komisija Ujedinjenih nacija istraži kršenja ljudskih prava od strane Izraelaca i Palestinaca:

”Apelovaæemo za osudju svih ubistava, svih nenaoružanih civila i insistiraæemo da se održe pravedna sudjenja poèiniocima tih zloèina.“

Gospodja Èing je dodala da Amnesty International planira da ponovi svoj apel za stacioniranje posmatraèa ljudskih prava u Izraelu i palestinskim teritorijama, kako bi se pomoglo u okonèanju krvoproliæa. Osvrnuvši se na Zimbabve, funkcioner Amnesty International-a, Ketrin Tarner, je izjavila da je ta organizacija zabrinuta ne samo povodom pravednosti nedavnih izbora u toj zemlji, veæ i zbog onoga što bi se moglo dogoditi nakon izbora:

”S obzirom na naèin na koji su izbori sprovedeni, postoji velika zabrinutost za ljudska prava. Takodje smo zabrinuti da bi, nakon izbora, a o tome govorimo iz iskustva, moglo doæi do široko rasprostranjenog krvoproliæa.“

Amnesty International želi da komisija Ujedinjenih nacija za ljudska prava istraži navode o kršenju ljudskih prava u Zimbabveu.

XS
SM
MD
LG