Linkovi

Makedoniji obecana pomoc u iznosu 515 miliona dolara - 2002-03-12


Ovo je svakako dobar dan za Makedoniju. Donatorska konferencija je organizovana kako bi se Makedonija negradila za implementaciju mirovnog sporazuma kojim su okoncane sedmomesecne borbe makedonskih snaga i albanskih gerilaca. Od donatora je trazeno da se obavezu na pomoc u iznosu od 228 miliona dodlara kako bi se pokrio narastajuci budzetski deficit vlade u Skoplju, obnovila infrastruktura ostecena u borbama i pokrili troskovi primene mirovnog plana. Medjutim, na opste iznenadjenje donatori su se u tim kategorijama obavezali na pomoc u iznosu 274 milona dolara. Pored toga dogovoreno je da se izdvoji jos 241 milion dolara za ukpuni ekonomski razvoj zemlje. Direktor odeljenja Svetske banke za Jugoistocnu evropu Kristian Portman izjavio je da je ushicen rezultatima konferencije.

“Sve u svemu ovo je bez ikakve sumnje izuzetno uspesna konferencija i mislim da ona predstavlja znak poverenja u ceo proces postkonfliktnog razvoja, oporavka i dugorocnog ekonomskog razvoja regiona. Ukupno gledano ovo je veoma dobar ishod“.

Pre danasnje konferencije neki od donatora saopstili su da Makedonija mora vodititi iznijansiraniju budzetsku politku, krenuti putem ekonomskih reformi i iskoreniti korupciju u zemlji. U predvecerje konferncije Medjunarodna krizna grupa objavila je izvestaj u kojem ukazuje da rasprostranjena korupcija ugorozava funkcionisanje drzave. Predstavnik Medjunarodne krizne grupa u Makedoniji Edvard Dzozef izjavio je da makedonski lideri i predstavnici albanskih politckih partija, uprkos razlikama u gledištima oko drugih pitanja, zajedno prisvajaju drzavna sredstava.

“Podela je dve trecine, jedna trecina u raspodeli nezakonito stecenih sredstava. Da li je to sprecilo proslogodisnje sukobe? Nije, i posle godinu dana nailazimo na iste aranzmane koji su doprineli raspadu istih onih institucija kojima je namenjeno 250 miliona dolara pomoci“.

Predstavnik Evropske unije Rainhart Pribe odbacio je te kritike, ukazujuci da je korupcija kulturolosko pitanje. On je istakao da nije lako menjati kulturu i istovremeno graditi autoputeve. Makedonski ministar finansija Nikola Grujevski izjavio je da korupcija nije iskljuèivi problem Makedonije. Medjutim, on je obecao da ce vlada pazljivo nadgledati kako ce se trošiti milioni koji su obecani Makedoniji.

XS
SM
MD
LG