Linkovi

DSS eliminisana iz vojvoðanske Vlade - 2002-03-12


Demokratska stranka Srbije ostala je bez svog poslednjeg predstavnika u vojvoðanskoj Vladi kada su poslanici pokrajinskog parlamenta glasali za rekostrukciju Izvršnog veæa Vojvodine.

Naime, pokrajinski premijer Ðordje Ðukiæ poslanicima je predložio novi sastav Pokrajinskog Izvršnog veæa u kome nema predstavnika DSS-a, zbog, kako je naveo, njihovog neuèestvovanju u donošenju omnibus zakona kojim je Vojvodini vraæeno oko 200 nadležnosti u 25 oblasti.

”Neko ko smatra da Vojvodini ne treba da se vrate nadležnosti i da ovde ne treba da se rade veliki poslovi, takvima jednostavno nije mesto u našoj Vladi i to je jedini razlog zbog èega su iskljuceni,“ rekao je Ðukiæ za Glas Amerike.

Ðukiæ je demantovao optužbe da rekonstrukcija Vlade predstavlja dogovor i jaèanje Demokratske stranke i LSV.

”Jedini gubitnik u èitavoj rekonstrukciji je DSS za koga bih rekao da je sam sebe isljuèio upornim odbijanjem onog što vidi 75% graðana Vojvodine, a to je da treba vratiti širu autonomiju,“ istakao je Ðukiæ

Predstavnici DSS eliminisanje iz vojvoðanske Vlade okarakterisali su kao ogoljeno politièko nasilje koje je rezultat ”šibicarenja“ DS I LSV uz sauèesništvo SVM.

”Koncentracija moæi je sada u rukama tri stranke. Skupština Vojvodine je postala potpuno ogoljena spregom DS i LSV uz sauèesništvo SVM, koje je i dovelo do ovakvog odnosa snaga,“ saopštio je nakon sednice visoki funkcioner DSS Miroljub Lješnjak

Lješnjak je istakao da ni predlagaè, ali ni diskutanti nisu dali nijedan argument koji bi obrazložio konkretne razloge zbog kojih su eliminisani iz vlade rekavši da je ovo je puka politièka odluka koja nas vraæa u period moralno politièke odgovornosti

”Mi sada prelazimo u zvaniènu opoziciju Vojvodine i tako æemo dalje delovati,“ zakljuèio je Lješnjak.

Odluka DSS da zvanièno preðe u opoziciju svakako æe iskristaliti politièku scenu u Vojvodini, koja æe oèigledno imati implikacije i na republièkom nivou.

XS
SM
MD
LG