Linkovi

Kontroverza oko nuklearnih planova Pentagona - 2002-03-12


Tajni dokument je nazvan Pregled nuklearnog stava, i - kako se navodi u izveštajima - sadrži objašnjenje potrebe razvoja novog nuklearnog naoružanja slabije moæi, kao i varijante njegove moguæe upotrebe protiv neprijatelja koji ne poseduje nuklearno naoružanje, ali koji možda razvija hemijsko ili biološko oružje. Funkcioneri u Pentagonu nisu hteli da diskutuju pojedinosti tajnih planova o ponašanju u razlièitim situacijama. Ali oni insistiraju da pomenuta dokumenta ne sadrže operativna uputstva o usmeravanju nuklearnog naoružanja ili argumente u prilog razvoja bilo kakvog novog nuklearnog oružja.

Ipak, isti funkcioneri priznaju da Sekretarijat za odbranu sada priprema planove za širok spektar takozvanih ranije nepredvidjenih opasnosti. Oni takodje priznaju da administracija razmatra, kako kažu, raznovrsniji spisak opcija za odvraæanje od pretnje oružjem za masovna uništavanja, ali ni o tome nisu hteli da iznesu bilo kakve pojedinosti. Osim moguæeg nuklearnog reagovanja, administracija takodje razmatra razvoj raketne odbrane, savremenijih konvencionalnih snaga i poboljšanje prikupljanja obaveštajnih podataka. U saopštenju Pentagona se kaže da je kombinacija ofanzivnog i defanzivnog, nuklearnog i konvencionalnog naoružanja od suštinske važnosti za ispunjavanje zahteva koje u 21. veku postavlja doktrina odvraæanja od napada.

U tajnom dokumentu pod nazivom ”Pregled nuklearnog stava,“ navodno su pobrojane zemlje koje predstavljaju potencijalnu opasnost po Sjedinjene Države, na koju æe možda morati da se odgovori nuklearnim naoružanjem. Medju njima su Irak, Iran i Severna Koreja. Upitana o tome, predstavnica Pentagona je izjavila samo to da u normalnim okolnostima nuklearno naoružanje Sjedinjenih Država nije usmereno prema bilo kojoj zemlji.

XS
SM
MD
LG