Linkovi

SAD se nadaju skorom završetku borbi u Avganistanu - 2002-03-11


Sekretar za odbranu Ramsfeld je saopštio da je mnoštvo boraca “Al kaide” pobijeno i da je nekolicina zarobljena u Operaciji “Anakonda” - napadu pod voðstvom Sjedinjenih Država na teroristièka uporišta u planinama južno od grada Gardeza. Ipak, Ramsfeld je podsetio da je sudbina voða “Al kaide”, kao što je Osama bin Laden, i dalje neizvesna.

“Znamo da ima mnogo pripadnika ‘Al kaide’ koji su pobijeni. Nemamo njihova imena i èinove i serijske brojeve. Imamo nekoliko zarobljenika iz ‘Al kaide’, koji su uhvaæeni i koji æe biti saslušani i naravno, kako se proces rašèišæavanja nastavlja, prikupljaæemo dodatne informacije.”

Ramsfeld se obratio novinarima na stepeništu Pentagona posle kratke sveèanosti posveæene teroristièkom napadu na zgradu pre šest meseci. Sa Ramsfeldom su bili i vojni predstavnici 29 država koje su se pridružile Sjedinjenim Državama u ratu protiv terorista. Sekretar za odbranu je istakao da njihovo prisustvo odslikava - kako se izrazio - “uistinu nove nivoe saradnje, jedinstva i snage”.

“Imamo priliku da potpuno iskorenimo terorizam. Svojom kampanjom protiv terorizma, spreèavamo teroristièke akcije koje su mogle da budu isplanirane pre 11. septembra, a da za to uopšte ne saznamo - dok ne bude prekasno.”

Stotinu i dvadeset pet ljudi je poginulo u Pentagonu kada je terorista-samoubica usmerio oteti avion na zgradu i naleteo na nju. Graðevinske ekipe brzo napreduju u popravci zgrade i nadaju se da æe najveæi deo ošteæenja biti u potpunosti obnovljen do iduæeg 11. septembra.

XS
SM
MD
LG