Linkovi

Predsednik Buš o 11.septembru - 2002-03-11


Bilo je to vreme za seæanje, dan za odavanje pošte mrtvima i okretanje prema buduænosti.

“Jedanaestog septembra nije bio poèetak globalnog terora. Ali je to bio poèetak udruženog reagovanja sveta.”

Državne zastave više od stotinu èlanica koalicije su se vijorile nad travnjakom Bele kuæe ovog prohladnog jutra na završetku zime. Porodice žrtava teroristièkih napada su ispunjavale red za redom belih stolica. Predsednik je uputio svoje reèi njima i brojnijoj publici širom sveta.

“Teror koji je ciljao na Njujork i Vašington, mogao bi iduæi put da udari na bilo koji centar civilizacije. Ne postoji otpornost na takvog neprijatelja. A ne može biti ni neutralnosti.”

Predsednik Buš je rekao da antiteroristièka koalicija deli svoje pobede i svoje žrtve. Podsetio je da je avganski narod osloboðen od teroristièke okupacije, ali da æe biti potrebno mnogo više strpljenja i hrabrosti - kako se rat protiv terorizma kreæe prema narednoj etapi.

“Svaki terorista mora biti nateran da živi kao meðunarodni begunac koji nema gde da se sredi ili organizuje, nema gde da se sakrije, nema vladu iza koje æe da se skloni, pa èak ni bezbedni kutak za spavanje.”

Amerièki predsednik je naglasio da æe se vremenom postiæi pobeda i da se amerièki vojnici neæe boriti u svim bitkama, ali da æe pomagati pripremu drugih zemalja - kao što su Jemen, Gruzija i Filipini - koje žele da krenu protiv teroristièkih elemenata.

“Ova misija æe se završiti kada završimo posao, kada budu pobeðene teroristièke mreže globalnog opsega. Utoèišta terora i logori za obuku predstavljaju opasnost za naš život, za naš naèin života i biæe uništeni.”

Predsednik Buš je takoðe govorio o opasnosit koja preti svim zemljama kada države koje podržavaju terorizam krenu u potragu za oružjima za masovno uništavanje. Meðutim, za razliku od Govora o stanju unije pred Kongresom, predsednik ovog puta nije govorio o “osovini zla” i nije pomenuo nijednu zemlju poimence. Pažljivo je odabrao svoje reèi da ne bi izazvao strepnje da bi Amerika mogla da preduzme jednostrane mere. Predsednik je rekao da svaka civilizovana zemlja ima udeo u borbi protiv terorizma i da uzdržavanje nije opcija.

“Ljudima koji ne poštuju život nikada ne sme biti dopušteno da kontrolišu konaène instrumente smrti.”

Predsednik Buš je rekao da su Sjedinjene Države rešene da dobiju ovu bitku - jer pamte užas i herojstvo 11. septembra. Predsednik je istakao da æe se Sjedinjene Države, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, suèeliti sa opasnostima trenutka i obeæanjem našeg vremena.

XS
SM
MD
LG