Linkovi

Prosper ublažio kritike Haškog suda - 2002-03-07


Svakoj instanci se mogu naæi dobre i loše strane, rekao je danas Prosper odgovarajuæi na novinarsko podsjeæanje na njegove prošlonedeljne izjave.

Navodeæi da Sjedinjene Države podrzavaju glavnu tužiteljicu u njenim nastojanjima da u Hag privede sve optužene za ratne zloèine iz bivše Jugoslavije ambasador Prosper je izrazio nadu da æe ohrabrenja koja se daju Beogradu da pruži potpunu saradnju Tribunalu uskoro uroditi plodom.

Karla del Ponte je u uvodnoj rijeèi odgovorila na kritike o sporosti tribunala prebacujuæi krivicu za kašnjenje istraga na nekooperativnost država nastalih na tlu bivše Jugoslavije:

”Prošle godine pred Savjetom bezbjednosti UN iznijela sam kompletnu strategiju Tužilaštva i naglasila da je cilj koji smo postavili još 1999. godine da sve istrage završimo do 2004. godine. Predsjednik Tribunala Klod Zzorda rekao je tada da bi Tribunal svoj rad u tom sluèaju završio do 2008. godine. Te ciljeve možemo ostvariti samo pod jednim uslovom: da sve države nastale na podruèju bivše Jugoslavije pruže punu saradnju Tribunalu što još uvijek nije sluèaj,“ rekla je Del Ponte.

Ona je sa žaljenjem ustvrdila i da lokalno sudstvo, koje bi trebalo da poène sa sudjenjima za ratne zloèine, još uvijek ne radi taj posao za koji, istini za volju, još nije ni dovoljno osposobljeno.

Odgovarajuæi na pitanja novinara Ambasador Prosper je naglasio da je za buducnost i mir u regionu od ogromnog znaèaja da Radovan Karadžiæ i Ratko Mladiæ budu privedeni sudu u Hagu, a na pitanje šta ako se to ne desi do 2008. godine, Prosper je odgovorio:

”Karadžiæ i Mladiæ æe biti dovedeni u Hag. To se može desiti sutra ili naredne godine, ali ja vas uvjeravam da Tribunal neæe biti zatvoren dok ova dvojica ne budu dovedeni pred lice pravde u Hagu.“

Na kraju današnje konferencije za štampu KDP je iznenadila novinare pohvalom koju je izrekla Slobodanu Miloševiæu. Odgovarajuæi na novinarsko upadicu da Slobodan Miloševiæ preuzima inicijativu na sudjenju koje sve više okreæe sebi u korist, Del Ponte je odgovorila da se gospodin Miloševiæ sam brani i da to èini dosta dobro, priznajuæi da i tužilaštvo sa svoje strane, èini najbolje što može.

Sud je, inaèe, danas odbio Miloševiæev zahtjev da se brani sa slobode uz obrazloženje da se uslovi za pripremu odbrane, èime je Miloševiæ obrazložio svoj zahtjev, mogu obezbijediti i na drugi naèin.

XS
SM
MD
LG