Linkovi

Još se èeka na predlog zakona o saradnji sa Haškim tribunalom - 2002-03-07


Posle skoro deset dana rada ekspertske radne grupe, njen èlan i savetnik jugoslovenskog predsednika Gradimir Naliæ izrazio je oèekivanje da æe lideri vladajuæe koalicije na sutrašnjoj sednici utvrditi ko su èlanovi te grupe, ko njom rukovodi i koji je njen zadatak. Èlan radne grupe koju je predložio DOS profesor Pravnog fakulteta Vesna Rakiæ -Vodineliæ izjavila je da pisanje zakona nije problem, ali jeste problem njegovo usvajanje u Parlamentu jer prethodno treba da se postigne politièki dogovor.

Na pitanje novinara da li ima šanse da na sutrašnjem sastanku Predsedništva DOS–a bude postignut dogovor oko zakona o Hagu s obzirom na razlièite stavove pojedinih partija, portparol Demokratsakog centra Vesna Marjanoviæ odgovorila je da ima šanse i da misli da je dogovor moguæ. Predsednik Politièkog saveta Demohrišæanske stranke Srbije Milan St. Protiæ oštro je kritikovao Socijalistièku narodnu partiju koja ne prihvata da se postupak ekstradicije, u zakonu o saradnji sa Hagom, sprovodi na saveznom nivou, ali i Demokratsku stranku Srbije koja još nije saopštila jasan stav o tom zakonu. Možda bi, posle svega, moglo da se posumnja da li je Demokratska stranka Srbije za saradnju sa Tribunalom ili samo kao paravan koristi Socijalistièku narodnu partiju, rekao je Protiæ. Ne dolazi u obzir donošenje takozvanog okvirnog zakona na saveznom nivou. Ili æe biti donet sveobuhvatni zakon o saradnji na saveznom nivou, ili æe Vlada Srbije biti prisiljena da na osnovu svoje uredbe od 28. juna prošle godine saraðuje sa Haškim tribunalom na osnovu direktne primene Statuta, rekao je Protiæ i ocenio da se još nismo pomerili sa mrtve taèke u poslednjih godinu dana jer se i dalje vodi debata o donošenju zakona, a 31. mart se opasno približio.

I Pokret za demokratsku Srbiju osudio je Socijalistièku narodnu partiju zbog odbijanja da podrži zakon o saradnji sa Haškim tribunalom koji bi podrazumevao regulisanje pitanja izruèenja na saveznom nivou i optužio je da se ponaša kao natpolitièka organizacija koja za svoje odluke ne snosi nikakvu odgovornost pred graðanima Srbije i Crne Gore.

XS
SM
MD
LG