Linkovi

Nemaèke trupe uèestvuju u borbama u Avganistanu - 2002-03-06


Funkcioneri u Berlinu su izrazili iritiranost prekjuèerašnjim saopštenjem Pentagona da su se nemaèke snage pridružile trupama iz Sjedinjenih Država i još pet zemalja u, kako je reèeno, do sada najveæoj kopnenoj ofanzivi u ratu protiv snaga Al Kaide i Talibana u Avganistanu. Jedan funkcioner ministarstva odbrane je to amerièko saopštenje okarakterisao kao izjavu koja nije od pomoæi. On je rekao da veruje da bi uloga nemaèkih snaga trebalo da ostane tajna kako bi vojnici bili zaštiæeni. Ministar odbrane Rudolf Šarping nije direktno komentarisao ovo saopštenje Pentagona. On je samo potvrdio da nemaèke snage obezbedjuju sanitetsku podršku toj misiji.

Funkcioneri ministarstva odbrane su otišli i dalje od toga, rekavši da ta podrška obuhvata i transport ranjenih pripadnika Avganistanskog severnog saveza. Medjutim, nijedan nemaèki funkcioner nije rekao da nemaèke snage uèestvuju u borbenim aktivnostima u Avganistanu.

Vojnici o kojima je reè su pripadnici nemaèkih elitnih specijalnih snaga i poslati su zasebno iz nemaèkog kontigenta dodeljenog Medjunarodnim snagama za bezbednosnu pomoæ - skraæeno, ISAF. Vlada je nedavno najavila da æe njeni vojnici u okviru tih snaga biti zaduženi za bezbednosnu brigadu koja štiti glavni grad Avganistana, Kabul. Medjutim, nije bilo pominjanja da æe nemaèke snage uèeštvovati u borbama. Koliko je poznato, to je prvi put da su nemaèke trupe angažovane u vojnim operacijama van Evrope od kraja Drugog svetskog rata. Zbog toga je obelodanjivanje ove informacije od strane Sjedinjenih Država još osetljivije no kad su u pitanju zemlje koje su naviknute da šalju svoje vojnike van zone NATO-a.

XS
SM
MD
LG