Linkovi

Požar odložio sudjenja - 2002-03-05


Da nešto ne ide kako treba moglo se zakljuèiti veæ po užurbanim kretnjama ljudi iz obezbjedjenja, no kada je Džim Lendejl, portparol Tribunala jutros oko 15 do devet širom otvorio inaèezakljuèana vrata koja prostor za publiku dijele od zvaniènog prostora zaposlenih kod Tribunala, bilo je jasno da je rijeè o vanrednoj situaciji.

Nekako u isto vrijeme kada su zaposleni poèeli da napuštaju zgradu Tribunala na Èerèilovom trgu u Hagu i da prelaze u zgradu kongresnog centra na drugoj strani bulevara, zaèule su se vatrogasne sirene. Vatrogasci su u kuhinju kantine na drugom spratu zgrade Tribunala ušli, s vanjske strane, uz pomoæ merdevina, kroz prozore kroz koje je veæ izlazio dim. Za svega nekoliko minuta požar je ugašen, a predstavnik za štampu vatrogasne brigade saopštio je novinarima da je uzrok požara, u kojem je uništen dio kuhinje i izazvana šteta od 125 hiljada evra, kvar na termostatu lonca u kojem se zagrijava ulje za peèenje pomfrita.

U kongresnom centru je za to vrijeme, pod zaštitom pripadnika obezbjedjenja, bilo kompletno osoblje Tribunala koje se u tom trenutku nalazilo u zgradi: tužioci, sudije, advokati, prevodioci…nedostajali su samo optuženi Slobodan Miloševiæ i general Stanislav Galiæ, koji su jutros imali zakazana sudjenja i nalazili su se u to vrijeme u zgradi. Kada je požar poèeo oni su izvedeni na sporedan izlaz i prebaèeni u zatvorsku jedinicu u Ševeningen. Zbog požara u kantini su sva èetiri za danas zakazana sudjenja odgodjena za sutra.

Osim sudjenja Miloševiæu i završne rijeèi tužilaštva u sluèaju Mitra Vasiljeviæa, optuženog za spaljivanje Bošnjaka u jednoj kuæi u Višegradu, pažnju medija sutra æe svakako privuæi i konferencija za štampu glavne tužiteljice Tribunala Karle del Ponte i amerièkog ambasadora nadležnog za ratne zloèine, Pjera Rišara Prospera. Ovo naroèito u svjetlu kritike koju je Prosper nedavno uputio na raèun visokih troškova i predugog trajanja postupaka pred tribunalima u Hagu i Aruši.

XS
SM
MD
LG