Linkovi

Izveštaj Državnog sekretarijata o stanju ljudskih prava u Jugoslaviji - 2002-03-05


Bušova administracija dobila je neophodnu pomoæ u kampanji protiv terorizma u Avganistanu od susednih zemalja Pakistana i Uzbekistana. Ipak ni njih nije poštedela kritike u izveštaju o stanju ljudskih prava, a uz to najavila da æe nastaviti da na njih vrši pritisak iako se antiteroristièke akcije nastavljaju. Predstavljajuæi izveštaj na konferenciji za novinare, državni sekretar Kolin Pauel je izjavio da Sjedinjene države pozdravljaju pomoæ bilo koje zemlje koja je spremna da saradjuje u iskorenjivanju terorizma, ali da neæe odustati od zahteva za demokratizaciju i poštovanje ljudskih prava. Prema Pauelovim reèima to su pretpostavke za rešavanje problema terorizma.

”Sloboda se bori protiv terorizma, nestabilnosti i konflikta. Iskustvo pokazuje da zemlje koje pokazuju veliki stepen poštovanja ljudskih prava jesu najbezbednije i najuspešnije. Zaista, ljudska prava su neophodna za stabilan mir i postojan ekonomski razvoj što su ciljevi koje Amerikanci dele sa mnogim ljudima širom sveta.“

U izveštaju se navodi da postoje nagoveštaji poboljšanja u Pakistanu i ohrabruje se namera vlade u Islamabadu da ponovo uspostavi demokratiju. Ipak, upozorava se da je pakistanska policija zloupotrebljavala gradjane i protivzakonito koristila oružje. Navodi se i da su snage bezbednosti u Uzbekistanu svojevoljno hapsile i pritvarale ljude pod lažnim optužbama, pogotovo muslimane osumnjièene da simpatišu ekstremiste. U izveštaju se kritikuje i Rusija zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Èeèeniji, a Kina zbog pojaèanih verskih progona, pogotovo Tibetanaca i pripadnika hrišæanskih sekti. Takodje se istièe da su kineske vlasti iskoristile rat protiv terorizma kao izgovor za progon muslimanskih ujgurskih aktvista na zapadu zemlje. Zvaniènik Stejt departmenta zadužen za ljudska prava, Lorn Krejner, kaže da Sjedinjene države odbijaju da proglase Ujgure za teroriste i da je to Pekingu jasno saopšteno.

”Oni su odluèili da etiketiraju sve koji zagovaraju veæu slobodu u toj oblasti kao teroriste. Mi ne mislimo da je to taèno i to smo im i rekli. To smo rekli i drugim zemljama - ako se neko zalaže za veæe gradjanske i druge slobode to ga ne èini teroristom. Mi takve stavove ne podržavamo.“

U izveštaju se najviše kritikuju tri zemlje koje je predsednik Buš u januaru nazvao ”osovinom zla“, Irak, Iran i Severna Koreja. Vlada Sadama Huseina u Bagdadu optužuje se za ubijanje i muèenje politièkih protivnika. Kritike na raèun Irana su nešto blaže, ali se ipak ukazuje na sistematsku zloupotrebu snaga bezbednosti. Za vladu Severne Koreje se navodi da medjunarodne norme o ljudskim pravima i individualnim slobodama vidi kao strane i subverzivne elemente koji su upereni protiv ciljeva države i partije. Izrael, najbliži saveznik Sjedinjenih država na Bliskom istoku, kritikovan je zbog preterane primene u ugušivanju palestinskog ustanka, dok se palestinska autonomna vlast optužuje za slabo poštovanje ljudskih prava. Ovaj izveštaj koji se pravi po zahtevu Kongresa, 26. je po redu i prvi objavljen pod administracijom predsednika Buša.

XS
SM
MD
LG