Linkovi

Švajcarci glasali za ulazak u Ujedinjene nacije - 2002-03-04


Skoro 55 odsto švajcarskih glasaèa reklo je ”da“ za ulazak u Ujedinjene nacije. Ali to nije bilo dovoljno. Da bi se dobilo odobrenje, referendum je morao da ima ne samo veæinu glasova javnosti veæ i nesumnjivu pobedu u 23 švajcarska kantona. Kantoni, naroèito oni sa konzervativnijim stanovništvom, u centralnom i istoènom delu zemlje, oklevali su da odobre prikljuèenje Ujedinjenim nacijama. Ali na kraju, i oni su odobrili prikljuèenje, sa najmanjom moguæom veæinom - 12 prema 11. Švajcarska federalna vlada je snažno podržavala uèlanjenje u Ujedinjene nacije i to je uèinila jednim od svojih spoljnopolitièkih prioriteta. Odbacivanje na referendumu pretilo je da joj nanese snažan udarac. Švajcarski ministar inostranih poslova Žozef Deis rekao je da je vlada oduševljena rezultatom, dodajuæi da æe to promeniti spoljnu politiku zemlje na dva naèina:

”Prvo, omoguæiæe Švajcarskoj da svoje teme i brige iznese na debatu u Ujedinjenim nacijama, a drugo, omoguæiæe joj da efikasnije brani svoje interese u medjunarodnoj zajednici,“ rekao je Deis. Ministar Deis je dodao da æe vlada uzeti u obzir razloge onih koji su glasali sa ”ne“ i osigurati da šavajcarski suverenitet ne pretrpi štetu. Protivljenje uèlanjivanju u Ujedinjene nacije potièe od tvrdokornih konzervativaca, koji tvrde da æe tradicionalna neutralnost Švajcarske biti potkopana i da æe ta zemlja od 7 miliona stanovnika postati pion u igri velikih sila u Savetu bezbednosti. Ali Švajcarska je veæ aktivan uèesnik u brojnim specijalizovanim agencijama Ujedinjenih nacija, kao što su Medjunarodna organizacija sindikata i Svetska zdravstvena organizacija. Osim toga, Švajcarska je medju najkrupnijim finansijskim darodavcima svetske organizacije, a u Ženevi je evropsko sedište Ujedinjenih nacija. Šef tog sedišta, Sergej Ordžonikidze pozdravio je pristupanje Švajcarske rekavši da æe se njen glas sada bolje èuti, a njen uticaj bolje osetiti u svim aktivnostima Ujedinjenih nacija:

”Švajcarska je višestruko slikovit primer onoga za šta se Ujedinjene nacije zalažu: tolerantno, miroljubivo, multikulturalno društvo, sagradjeno na demokratskim principima,“ rekao je Ordžonikidze. Iako Švajcarska veæ daje 294 miliona dolara agencijama Ujedinjenih nacija, mnogi veruju da æe joj èlanstvo u toj organizaciji najzad dati glas koji zaslužuje u procesu donošenja svetskih odluka.

XS
SM
MD
LG