Linkovi

Dobri rezultati amerièke privrede - 2002-03-01


Ukupni troškovi potrošaèa porasli su šest posto tokom poslednjeg kvartala, ali je kupovina skupih artikala poput automobila porasla za više od 39 posto, što je najveæi porast za poslednjih 15 godina. Pošto kupovina od strane potrošaèa èini dve treæine svih ekonomskih aktivnosti u Sjedinjenim Državama, ovakav šoping je doveo do najveæeg rasta privrede u poslednjih godinu dana.

Vladini troškovi koji su poveæani za deset zarez dva posto takodje su faktor koji doprinosi rastu privrede. Jedan zarez èetiri posto porasta u èetvrtom kvatalu bi mogao da znaèi da æe ekonomisti saopštiti da je recesija okonèana krajem 2001 godine. To bi znaèilo da je ovo bila najkraæa i najblaža recesija u istoriji. Medjutim, ekonomisti upozoravaju da bi ista stvar koja je uzrokovala blagu recesiju mogla da uzrokuje slabi ekonomski oporavak.

S obzirom da su potrošaèi nastavili da troše tokom èitavog perioda usporavanja ekonomije, neæe ostati mnogo nezadovoljene potražnje koja bi mogla da stimuliše dodatnu potrošnju u predstojeæim mesecima.

XS
SM
MD
LG