Linkovi

Stav muslimana prema Sjedinjenim Državama - 2002-03-01


Ova nova “Galupova” anketa predstavlja stav gotovo 10 hiljada ispitanika u devet muslimanskih država - od Indonezije do Pakistana. Iako pune dve treæine veruju da teroristièki napadi prošlog septembra nisu bili moralno opravdani, samo 9 odsto smatra da ti dogaðaji pravdaju amerièku vojnu akciju u Avganistanu. Iza svih ovih stavova - kako pokazuju rezultati istraživanja - nalazi se široko rasprostranjeno antiamerièko oseæanje u islamskom svetu.

“To jednostavno ukazuje da moramo da povedemo aktivniju i agresivniju vrstu javne diplomatije.”

Predsednik Arapsko-amerièkog instituta Džems Zogbi okrivljuje Sjedinjene Države što su propustile da odmah posle 11. septembra demantuju prièe publikovane u arapskoj štampi, koje su pokrenule pitanja o tome ko je odgovoran. “Nismo reagovali dovoljno rano da prekinemo ta govorkanja, tako da su ona uhvatila koren i osvojila javno mnjenje. Tako smo tim zakašnjenjem u stvari sami dozvolili da ove prièe uzmu mah i poènu da dominiraju naèinom na koji ljudi sagledavaju ovaj problem.”

Mnogi u arapskom svetu èesto ukazuju na - kako tvrde - neizbalansiran stav Sjedinjenih Država prema bliskoistoènom mirovnom procesu, kao na objašnjenje stavova utvrðenih u ovoj anketi. Meðu njima je i generalni sekretar Arapske lige Amr Musa.

“Ne postoji mržnja prema Americi. Postoji divljenje, postoji duboko ukorenjeno prijateljstvo posebno izmeðu arapskog naroda i Amerike. Oni nikada nisu mrzeli Ameriku. Ali postoji i duboko neslaganje sa pojedinim aspektima politike Sjedinjenih Država, posebno onim koji se tièu Bliskog istoka i arapsko-izraelskog konflikta.”

Amerièki potpredsednik Rièard Èeni za dve nedelje kreæe na Bliski istok. Njegovo putovanje bar delimièno treba da pruži arapskim zemljama razjašnjenje amerièke politike prema regionu, posebno u pogledu Iraka i bliskoistiènog mirovnog procesa.

XS
SM
MD
LG